La ce „red flags” sa fii atenta cand iti schimbi jobul: 5 semnale majore de alarma

1
De Irina Constantin
21 mart. 2022

Te-ai hotarat sa treci la urmatoarea etapa a carierei tale. Poate chiar ti-ai programat primul interviu sau deja ai fost la cateva discutii si urmeaza sa semnezi un contract. Iata la ce sa fii extrem de atenta!

Entuziasmul care vine la pachet cu un nou job poate fi enorm. Tocmai de aceea, poti fi tentata sa te axezi doar pe ceea ce suna bine. Un salariu mai mare, o echipa care pare perfecta, un rol care te provoaca si te bucura.

Cu toate acestea, inainte sa accepti o oferta, trebuie sa iei in calcul si posibilele red flags, ce pot fi vizibile inca de la interviu.

Iata la ce sa fii atenta cand schimbi jobul – 5 semnale de alarma:

1. Intervievatorul intarzie sau este nepregatit pentru discutie

Ai ajuns la interviu la timp, insa intervievatorul intarzie. Sigur, se poate intampla oricui sa apara cu 5 minute mai tarziu. Insa faptul ca reprezentantul companiei nu reuseste sa se prezinte la ora stabilita poate ascunde mai multe red flags.

De exemplu, poate ca ritmul de lucru este atat de alert incat angajatii nu au timp sa faca tot ce au pe lista. Poate ca managerii gestioneaza prost timpul si meetingurile dureaza mai mult decat ar trebui. Sau poate ca, pur si simplu, compania nu respecta timpul angajatilor.

Asadar, daca intervievatorul intarzie si nu isi cere scuze intr-un mod autentic si sincer, oferindu-ti explicatii, ai de-a face cu un red flag. Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa fugi imediat din cladire si sa renunti la oportunitate, ci sa fii mai atenta la celelalte semne.

2. Descrierea jobului este vaga

De regula, un angajator bun iti va descrie in detaliu ce presupune jobul pentru care ai aplicat. Acesta iti va spune ce fel de taskuri vei intampina, cui ii vei raporta activitatea si ce asteptari vor avea colegii de la tine. In plus, daca vei pune intrebari suplimentare, recrutorul va sti sa iti raspunda sau, daca nu are un raspuns pe loc, se va asigura ca il vei primi ulterior.

In schimb, daca descrierea postului este vaga, acest lucru poate fi un semn ca angajatorul nu stie exact ce vrea. Cum se traduce asta pentru tine? Taskuri haotice, program mai lung, multa confuzie si KPI inexistenti.

3. Reprezentantii companiei folosesc cuvinte mari care mascheaza, de fapt, probleme

Probabil ca esti deja familiara cu termeni precum „industrie dinamica”, „cautam coleg bun la multitasking”, „cultura de start-up” – chiar si atunci cand compania este departe de a fi un start-up.

Ei, bine, toti acesti termeni care suna bine pot insemna, de fapt, lipsa de structura si de organizare, o echipa prea mica pentru volumul de munca, ore suplimentare neplatite si asteptari uriase, aproape imposibil de atins.

4. Primesti e-mailuri de la companie in afara orelor standard de lucru

Persoana de contact iti trimite mesaje dimineata foarte devreme sau noaptea? Poate fi un semn ca firma nu tine cont de orele de lucru si constrange angajatii sa fie disponibili la orice ora. Este o cultura pe care doresti sa o eviti cu orice pret.

5. Esti constransa sa vii la interviu cat mai curand

Fie ca este vorba despre primul interviu, despre un test sau o discutie de follow-up, angajatorul nu ar trebui niciodata sa puna o presiune enorma pe tine. Daca esti chemata „de urgenta”, poate fi un semn ca aceasta companie nu respecta limitele personale. Sau, dupa caz, ca este in cautare disperata de personal.

Foto: depositphotos.com