Limite eficiente pe social media: Un psihoterapeut te invata ce sa faci pentru a-ti proteja energia

1
De Irina Constantin
27 mart. 2021

In functie de modul si masura in care le folosesti, retelele sociale pot reprezenta atat o sursa excelenta de inspiratie si informatie, cat si o sursa de stres, anxietate si chiar depresie.

In ultimii ani, tot mai multi adolescenti si tineri sunt afectati in mod negativ de social media. Presiunea imensa de a fi intr-un fel anume, critica intensa adusa cu orice ocazie si valul coplesitor de informatie pot duce la anxietate constanta sau chiar la depresie, in unele cazuri.

Daca si tu simti ca ai inceput sa stai pe retelele sociale fara limite, iar acest lucru iti afecteaza sanatatea mentala, psihoterapeutul Nedra Glover Tawwab iti ofera cateva recomandari utile.

Iata cum sa pui limite eficiente pe social media!

Creeaza-ti feedul in functie de energia pe care o doresti in jurul tau

Adesea, pe lista cu prieteni virtuali sau persoane urmarite se strang sute sau chiar mii de conturi. Prieteni vechi, fosti colegi de birou sau de facultate, colega de banca din scoala generala, influenceri cu care rezonai in trecut, vecinii cu care te intalneai ocazional in cartierul in care ai locuit…

Cum sa te eliberezi de rusine, sa te accepti si sa te iubesti chiar si in cele mai proaste zile – sfaturi de la un psiholog

Fara sa iti dai seama, esti expusa zi de zi la postarile acestor oameni. Unele dintre ele te amuza sau te inspira, in timp ce altele te fac sa iti dai ochii peste cap, sa te enervezi sau sa te intristezi. Fii foarte atenta la sentimentele pe care ti le provoaca fiecare element din feed. Apoi, pastreaza doar ceea ce te ajuta sau iti creeaza o stare buna.

In rest, apeleaza cu incredere la butoanele mute, hide, unfollow sau unfriend.

Creeaza-ti un profil privat

Daca nu vrei sa refuzi cererile de prietenie ale colegilor de la birou sau ale rudelor bagacioase, pastreaza un cont public pentru toata lumea, apoi fa-ti un cont privat, la care sa aiba acces doar cine vrei tu.

Acolo te poti simti libera sa postezi tot ce vrei, sa iti exprimi toate parerile, sa publici orice poza si sa fii tu insati, fara judecata sau critica celorlalti. In cel mai rau caz, persoanele de mai sus vor crede, pur si simplu, ca esti inactiva pe social media.

Blocheaza fara sa te simti vinovata

Cand vorbim despre limite eficiente pe social media, acestea pot arata, cateodata, si ca un mare si hotarat block. Nu trebuie sa te simti vinovata atunci cand blochezi pe cineva. Acest lucru te poate salva de la o multime de situatii neplacute. Oamenii tind sa fie mult mai agresivi online decat ar face-o in viata reala, insa fara sa isi dea seama ca acest comportament poate afecta negativ persoana pe care o critica.

De exemplu, daca o anumita persoana iti comenteaza constant pozele si story-urile de pe Instagram, respectiv postarile de pe Facebook, avand un limbaj nepotrivit si cauzandu-ti anxietate, stii ce ai de facut. Nu incerca sa convingi pe nimeni si nici nu te implica in certuri fara sfarsit. Protejeaza-ti energia!

7 lucruri pe care sa nu i le spui niciodata unei femei care nu are copii

Raporteaza conturile cu potential periculos

Retelele sociale pot reprezenta o oportunitate minunata de a cunoaste oameni noi, care iti pot deveni prieteni in viata reala. Totusi, uneori, necunoscutii de la celalalt capat al Internetului pot fi periculosi. Daca ti se pare ca esti hartuita sau observi ca altcineva nu este lasat in pace, reactioneaza. Raporteaza conturile suspicioase, ori de cate ori le observi.

Foto: Unsplash.com