Petreci ore intregi pe social media zilnic? Este posibil sa ai aceasta problema medicala!

1
De Irina Constantin
18 iul. 2022

Te surprinzi luand telefonul in mana si pierzand minute intregi pe social media, pe pilot automat?

Ai ridicat telefonul de pe birou pentru a verifica o notificare. Zece minute mai tarziu, esti tot acolo. Scrollezi pe Instagram si urmaresti stories fara sa fii neaparat atenta. Ti-ai propus sa te asezi putin pe canapea, pentru a-ti odihni ochii. N-au trecut nici cinci minute, ca deja iti verifici notificarile.

Este foarte posibil ca aceste situatii sa iti fie cunoscute. In prezent, atentia noastra este distrasa din ce in ce mai usor, mai ales cand vine vorba despre social media. Pare ca nu rezistam nici macar o ora fara sa verificam feed-urile.

Cu toate acestea, unele persoane sunt distrase mai des si mai usor. Iar daca petreci peste doua ore pe social media in fiecare zi si iei telefonul in mana la intervale foarte scurte de timp, poate fi un semn ca suferi de o problema medicala.

Autobronzantul pe care l-a folosit Ryan Gosling pentru a se transforma in Ken din noul film Barbie

Ce spune un studiu despre timpul petrecut pe retelele sociale?

Un studiu efectuat cu putini ani in urma coreleaza consumul excesiv de social media cu somnul insuficient. Se pare ca persoanele care nu dorm destul sunt mai predispuse la un consum daunator de Facebook, Instagram si alte platforme.

Cercetatorii din California concluzioneaza ca o igiena precara a somnului nu ne afecteaza doar la nivel de oboseala si lipsa de concentrare, ci si la un consum inconstient de social media.

„Cand dormim prea putin, suntem mai predispusi la distragere. Iar cand esti distras, ce faci? Dai scroll pe Facebook, pentru ca este usor, la indemana, numai bun pentru un om obosit”, comenteaza Gloria Mark, una dintre cercetatoare.

Somnul insuficient duce la consum excesiv de social media sau invers?

De regula, abordarea cercetatorilor porneste de la social media. In fond, cu cat timp petreci mai mult pe Facebook, Instagram sau TikTok, cu precadere seara, cu atat vei avea mai putine ore de somn.

Cu toate acestea, se pare ca si reversul medaliei este la fel de relevant. Da, somnul insuficient te poate face sa stai mai mult online si sa te pierzi rapid printre feed-urile care se actualizeaza in timp real.

Piese vestimentare in care merita sa investesti: le poti purta ani la rand

Care sunt consecintele negative?

In primul rand, o distragere constanta duce, in timp, la scaderea productivitatii, atat la job, cat si in viata personala. Apoi, vorbind despre timpul liber, somnul insuficient si social media duc la o conexiune mai slaba cu persoanele dragi. Relatiile se pot raci, iar nivelul de conexiune emotionala poate scadea dramatic atunci cand esti extenuata si atenta doar la ce fac oamenii in mediul online.

Nu in ultimul rand, prea putine ore de somn iti afecteaza sanatatea la nivel general, iar timpul enorm petrecut online poate fi un semn clar ca suferi deja efectele negative.

Foto: Pexels.com