Aceste 5 intrebari te ajuta sa-ti dezvolti inteligenta emotionala si sa-ti dai seama ce conteaza cu adevarat pentru tine

1
De Ingrid David
23 mart. 2019

Mai inteligenta emotional cu ajutorul a cinci intrebari. Intrebari pe care trebuie sa ti le pui zilnic, mai ales cand simti ca ceva e in neregula cu tine.

Hai sa fim onesti. Viata e grea uneori. Munca poate fi obositoare, scoala poate fi dura, relatiile confuze, iar goana dupa bani, stresanta. Ni se intampla de multe ori sa fim prinsi intr-o retea complexa, care ne compune viata si pe care cu greu, sau uneori deloc, reusim sa o inlocuim cu elementele de baza pentru a ne aminti ca e cazul sa reflectam la lucrurile care conteaza.

6 pasi pentru a-ti calma emotiile negative

Asa ca ia o pauza si gandeste-te putin la tine. Si la ce crezi tu ca este important pentru tine. Iar daca ai senzatia ca ai nevoie de un refresh sau de o intelegere mai profunda a sinelui tau, te poti folosi de aceste intrebari. Pentru ca exista cinci intrebari care te pot ajuta sa iti dezvolti inteligenta emotionala si astfel sa te tratezi mai bine atat pe tine, cat si pe cei din jur.

1. Care sunt telurile mele astazi?

Ar trebui sa fie prima intrebare pe care ti-o adresezi, chiar de la primele ore ale zilei. Incepand astfel nu faci altceva decat sa te pregatesti pentru toate lucrurile bune pe care le poti realiza de-a lungul zilei, si chiar sa pornesti cu dreptul! Aceeasi intrebare te face mai organizata, mai motivata, astfel incat vei vedea totul intr-un mod pozitiv.

2. Ce ma ingrijoreaza?

Care sunt lucrurile care ma ingrojoreaza, cum ma afecteaza si cum pot transforma totul in ceva pozitiv? Cele trei intrebari legate sunt cu dus si intors, dar sunt deosebit de importante in viata de zi cu zi. Toti avem griji, iar cea mai mare greseala pe care o putem face este sa le ignoram. Psihologii sunt de parere ca cea mai buna varianta ar fi sa identificam grijile, pentru ca acest lucru ne va da puterea de a le elimina. De exemplu, daca stii ca esti ingrijorata din cauza unei sedinte importante, planifica, pregateste-te si confrunta teama. Emotiile sunt reale si valide. Insa trebuie sa le identifici si sa ti le explici, astfel incat sa le faci fata mai usor.

3. Ce ma face fericita?

Gandeste-te ce te-a facut fericita intr-o zi. Apoi repeta experienta. Acest lucru poarta numele de auto-ingrijire, asa ca fa, de mai multe ori, ceea ce te face fericita. In acest fel ai grija de sanatatea ta mentala. Mai mult, grija de sine te ajuta sa te pregatesti pentru o viziune mai pozitiva asupra vietii.

Invata repede si eficient

4. Ce am invatat astazi?

Viata este despre invatat. Posibilitati de invatare sunt tot timpul in jurul nostru. Cel mai important este insa „sa nu ai ochii inchisi“, sa fii deschisa sa inveti. Invatarea nu inseamna obligatoriu ani de domnie, teoreme matematice sau timpii vreunui verb intr-o limba straina. Se considera invatat si daca afli ceva despre tine sau despre un coleg, daca ti-ai descoperit o abilitate noua sau daca ai dus la indeplinire o sarcina neobisnuita. Orice aspect de acest tip se poate considera invatat.

30 de citate despre recunostinta: In inima recunoscatoare va fi vara mereu

5. Pentru ce sunt recunoscatoare?

Fa o lista cu toate lucrurile pentru care crezi tu ca ar trebui sa fii recunoscatoare. Citeste-o! Mai citeste-o o data, si inca o data. Lucrurile care sunt pe acea lista sunt si cele care conteaza cu adevarat. Nu supararea de dimineata ca ti-ai indulcit prea mult cafeaua sau ca ai stat in trafic mai mult cu 30 de minute decat de obicei. Abia dupa ce vei constientiza exact ce conteaza, vei reusi sa iti concentrezi eforturile dintr-o zi in directia si sensul important.

Foto: Shutterstock.com