Invata repede si eficient

1
De Roxana Harcovei
12 sept. 2018

Pentru multi dintre voi, la fel ca si pentru mine, incepe un nou sezon, scoala, liceu, facultate, master sau un job nou, poate. In oricare dintre aceste circumstante, felul in care invatam ne poate defini succesul. Iar invatarea poate fi favorizata prin anumiti factori.

In continuare vreau sa va prezint niste lucruri utile, pe care le consider importante de stiut si de practicat atunci cand ne dorim sa invatam repede si eficient.

Bea multa apa

Creierul contine apa in proportie de 73%. Daca se deshidrateaza cu 2%, pot aparea tulburari de atentie si memorie.

Dormi suficient

Somnul antreneaza partea creativa a creierului uman. Informatiile pe care creierul le primeste in timpul zilei sunt fixate si procesate in timpul somnului. Daca nu dormi suficient, trebuie sa te astepti la unele probleme de memorie pe parcursul zilei.

Fa miscare

Practica exercitiile fizice, mersul pe jos, un sport sau excursiile. In timp ce practici activitati fizice, toate organele si sistemele lucreaza in ritm accelerat, prin urmare ele linistesc creierul obosit de munca intelectuala, favorizeaza atentia si te ajuta in rezolvarea problemelor. De asemenea, echilibreaza sistemul nervos si iti influenteaza in bine starea sufleteasca.

Alimenteaza-te corect

Creierul uman se hraneste cu glucoza. Cand aceasta scade, abilitatile creierului scad si ele. Pentru o memorie buna, mananca peste, legume cu frunze verzi, nuci, susan si seminte de floarea soarelui.

’’Oamenii nu pot  gandi bine, nu pot iubi bine, nu pot dormi bine, daca nu mananca bine inainte.’’ – Virginia Woolf

Motiveaza-te

Creierul vrea sa invete lucruri interesante si e mereu in cautare de nou. Daca ai de invatat ceva care nu-ti place sau nu te reprezinta, incearca sa gasesti niste motive valide pentru care sa inveti acele lucruri. Cauta un beneficiu in fiecare lucru nou invatat.

Invata pe altcineva

Expertii spun ca cea mai eficienta invatare este atunci cand incerci sa inveti pe cineva care nu stie absolut nimic despre subiectul respectiv.

’’Daca vrei sa inveti – invata pe altii!’’ – Cicero

Vizualizeaza informatiile pe care incerci sa le asimilezi

Incearca sa le asociezi cu imagini sau sa-ti faci un film in cap in care sa iti imaginezi intreg procesul.

Invatare prin VR

De curand am fost la un eveniment dedicat VR-ului. Aveam impresia ca VR este asociat numai cu jocurile, insa VR-ul poate fi extrem de educativ. Baietii de acolo aveau un proiect care se numea ’’Travel VR’’. Ce am experimentat, de fapt? Am calatorit in orice tara mi-am dorit prin intermediul unor ochelari. De exemplu, am fost in Kenya. Cand am ajuns virtual acolo, vedeam cum sunt oamenii, care sunt obiceiurile lor. De asemenea, am avut si un ghid care imi povestea despre traditiile lor, despre nivelul lor de trai si despre locurile de acolo. Am retinut in proportie de 90% din ceea ce mi-a spus, iar daca as fi citit o singura data dintr-o carte aceeasi informatie, as fi retinut 40%. Mi se pare o modalitate de invatare foarte eficienta, pentru ca auzi, vezi si practici ceea ce fac ei acolo.

’’Ceea ce avem de invatat, invatam facand.’’ – Aristotel

Stiai ca in urma unei activitati de invatare retinem:

10% din ceea ce citim

20% din ceea ce auzim

30% din ceea ce vedem

50% din ceea ce vedem si auzim

80% din ceea ce spunem

90% din ceea ce spunem si facem

Invata logic

Incearca sa gasesti logica in ceea ce inveti. Cauta sa gasesti mecanismul din spate. Ca sa poti sa inveti rapid si eficient, trebuie sa intelegi informatiile respective.

Invata in intervale eficiente

Invata in intervalul orar 08:00 – 11:30, pentru ca dupa aceea nivelul de concentrare scade. Un alt interval optim invatarii este de la 16:00 pana la ora culcarii.

Ia notite

Cand iei notite, vei invata mai repede doar datorita faptului ca auzi si scrii in acelasi timp, iar astfel ti se formeaza in creier o imagine vizuala a agendei in care ai scris.

Fa-ti un plan de invatare

…stabileste cate ore vrei sa inveti si pune-ti niste obiective pe termen lung. Precum ca vrei sa inveti o limba straina noua sau vrei sa inveti orice altceva ce iti prezinta interes.

Foto: Shutterstock.com