Cum iti ajuti copilul sa se bucure de reinceperea scolii

1
De Minerva Mircea
12 sept. 2022

Sunt deja cateva zile de la inceputul scolii iar retelele de socializare s-au umplut de meme-uri menite sa amuze parintii de copii cu varste scolare, care, fie vorba intre noi, se pot bucura in sfarsit de propria lor vacanta.

O vacanta altfel, desigur, nu in adevaratul sens al cuvantului, pe care o putem numi mai degraba „kids free quality time”!

Bun, am stabilit deja ca noi parintii dam petrecere undeva in interiorul nostru odata cu plecarea copiilor la scoala. Dar cum ii facem si pe cei mici sa se desparta de confortul casei fara sa aiba senzatia ca se termina si viata odata cu vacanta de vara?

Trebuie sa recunoastem ca aceasta intrebare vine in intampinarea multora dintre parintii care isi doresc sa faca intoarcerea la scoala cat mai tacuta si mai lipsita de agitatie cu putinta!

Ce sa ii spui si ce sa NU ii spui niciodata copilului tau atunci cand te critica

In randurile celor mici, paleta de reactii cu privire la inceputul scolii variaza de la o extrema la alta.

Unii (putini la numar) sunt nerabdatori sa isi revada prietenii si sa aiba parte de mai multa actiune decat in vacanta de vara, dar exista si extrema cealalta, in care aproximativ 1-2% dintre copii sunt atat de anxiosi cu privire la intoarcerea in mediul academic incat refuza pur si simplu ideea.

Redefiniti intoarcerea la scoala, dandu-i valente pozitive

Intre aceste doua extreme se afla marea majoritate a copiilor, cei care nu sunt deloc incantati de intoarcerea la scoala, dar nici nu opun rezistenta. Pentru acestia, doctor Amanda Grumer, psiholog specializat in dezvoltarea copilului de mai bine de 20 de ani, recomanda sa redefinim putin intoarcerea la scoala, dandu-i valente pozitive in fata celor mici. 

„Le recomand parintilor sau persoanelor care se ocupa de copii sa porneasca discutii cu acestia imediat ce li se pare ca ceva este neobisnuit.” Spune Dr. Grumer pentru Huffpost UK. „Intotdeauna incepeti o conversatie inarmati cu multa pozitivitate, in loc sa va adresati direct emotiei negative.”

Vorbiti despre reintoarcerea voastra la lucru

Puteti de exemplu sa vorbiti despre reintoarcerea voastra la lucru, despre faptul ca revederea colegilor va face sa fiti nerabdatoare sau ca abia asteptati sa va reluati proiectul preferat lasat neterminat inainte de vacanta. Poate va e mai la indemana sa puneti accent pe partea de socializare si sa mentionati ca abia asteptati sa aflati cum si-au petrecut ceilalti vacanta.

Va ofera ocazia perfecta sa ii sugerati ca aventurile lui din perioada vacantei sigur ii vor lasa pe ceilalti cu gura deshisa de uimire!

De ce ar trebui sa-i oferi copilului tau experiente, si nu jucarii

In cazul copiilor mai mici, care sunt in primii ani de scoala sau chiar la inceput de tot in drumul lor cu ghiozdanul in spate, Dr. Grumer recomanda instalarea unei rutine distractive in procesul de pregatire pentru scoala:

Lasati copilul sa isi aleaga singur ce snack-uri primeste la el (macar in perioada de inceput), dati-i voie sa isi aleaga penarul preferat cu tot cu continutul lui, indiferent de cat de strident sau nefolositor vi s-ar parea, ba chiar alegeti impreuna un obiect „norocos” pe care sa il poata purta in ghiozdan.

Propuneti-i o zi de iesit afara in locul lui preferat

O alta abordare care sa puna accentul pe latura placuta a scolii poate fi instalarea unei rutine pentru orele care raman dupa finalul programului:

Propuneti-i o zi de iesit afara in locul lui preferat pentru desert, sau o seara la cinema, vorbiti despre activitatile distractive pe care le veti putea face impreuna odata ce scoala s-a sfarsit, sau despre intalnirea cu prietenul cel mai bun din weekend. 

Pentru copiii mai anxiosi, trecerea in revista a intregului program al zilei poate ajuta foarte mult, spune Dr Grumer. Fie seara inainte de culcare, fie in timpul diminetii, asigurati-va ca povestiti impreuna pasii care vor urma in program: ce se va intampla in mare la fiecare ora, ce vor avea de mancare la pranz, distractia din pauza mare, si apoi cine il va lua de la scoala si la ce ora.

Pentru copiii mai mici care nu au o notiune a timpului foarte clara, puteti face comparatii cu programul din timpul liber: „dupa masa de pranz va mai dura cam cat un episod din serialul tau preferat! Ti se pare mult?” 

Normalizarea ramane insa un proces cat se poate de eficient in discutiile cu copiii despre subiectele mai neplacute. Intoarcerea la scoala, este, mai ales pentru cei putin mai mari, un moment pe care l-ar amana cat se poate de mult, asa ca o propozitie care sa le confirme sentimentele va ajuta cu siguranta.

Asigurati-va ca nu le minimizati emotiile si ca ii ascultati pana la capat.

Un exemplu din propria experienta, fie ea de pe vremea cand erati in scoala sau chiar din momentul prezent, va ajuta copilul sa se simta inteles si sa capete incredere sa se deschida fata de voi.  Mai mult de atat, exprimarea fricilor si anxietatilor cu privire la acest subiect poate fi o ocazie buna sa ii ajutati cum sa schimbe perspectiva si sa abordeze lucrurile cu mai mult optimism:

Anul trecut a fost un dezastru? Ai parte acum de un nou inceput, sta in puterea ta sa schimbi lucrurile! Ai emotii cu privire la colegii noi, iti e teama ca nu te vei integra? E cel mai bun moment sa iti faci prieteni!

Cum sa-ti faci mai putine griji pentru copilul tau

Secretul pentru pornirea cu dreptul in noul an de scoala „nu este sa le negam fricile”, spune Dr. Grumer, „ci sa ii ajutam sa le confrunte privind partea buna a lucrurilor” 

Gosia Bowling, lider national pentru sanatate mintala la Nuffield Health, recomanda sa puneti intrebarile in timpul unor activitati relaxante pe care le faceti impreuna cu copilul, mai degraba decat sa stabiliti un cadru formal pentru o „discutie” anuntata in prealabil.

E posibil ca anxietatea copilului sa tina de un aspect care il deranjeaza

Conversatiile care decurg natural sunt mult mai eficiente decat cele prestabilite, intrucat dilueaza senzatia de obligativitate. Bowling pune accentul pe ascultare activa si indeamna parintii sa isi inabuse tendinta de a interoga si de a oferi sfaturi in momentele in care copilul are cea mai mare nevoie sa vorbeasca. 

E posibil sa descoperiti ca anxietatea copilului tine de un singur aspect care il deranjeaza si care, odata schimbat, ar putea sa ii modifice cu totul sentimentele fata de scoala:

Un moment din trecut din pauza de masa in care s-a simtit stingherit, o cearta cu un coleg, chiar si un obiect vestimentar pe care nu isi doreste sa il poarte pot transforma perceptia unui copil cu privire la intreaga experienta. Asigurati-va ca ii oferiti tot sprijinul in a rezolva aceste detalii care voua ar putea sa vi se para banale sau lipsite de importanta. 

Ultimul aspect important in tot procesul acesta de reacomodare, si poate cel pe care il ignoram cel mai adesea, este cel al propriilor emotii. Amintiti-va mereu ca sunteti in legatura permanenta cu copilul in plan emotional, si ca acesta este exact ca un burete care absoarbe orice emotie negativa pe care voi ati putea-o simti.

Daca inceputul scolii va gaseste increzatoare si pragmatice, calme si intelegatoare, copilul va avea parte de o tranzitie mult mai usoara si se va simti in siguranta. Cu cat mai anxioase si mai emotionate veti fi, cu atat mai vulnerabil va fi si copilul la schimbarile din viata lui.

In plus, nu uitati ca voi sunteti un model pentru ei, voi sunteti cele care ii invata cum se traieste viata, si ceea ce vad la voi vor adopta aproape mimetic!

Foto: depositphotos.com