5 feluri in care iti sabotezi propriii copii fara sa iti dai seama

1
De Irina Constantin
14 aug. 2019

Parintii nu vor decat ce este mai bun pentru copiii lor, iar daca esti mamica, simti acest lucru pe propria piele.

Orice mama vrea sa ii ofere copilului un mediu de viata perfect, rasfat, iubire si protectie. Nimic gresit in asta. Totusi, fara sa iti dai seama, s-ar putea sa exagerezi cu unele lucruri. Cum iti sabotezi copiii? Cu prea multa grija!

Sfaturi de parenting de pe vremea bunicilor, care inca functioneaza

Cum iti sabotezi copiii fara sa iti dai seama

1. Ii protejezi prea mult

Este normal sa vrei sa iti stii copiii in siguranta, oriunde s-ar afla. De aceea, este necesar sa discuti deschis cu ei si sa ii informezi. Invata-i sa recunoasca un pericol si spune-le cum se pot feri in anumite situatii.

In schimb, o protectie exagerata, venita din teama, le poate slabi copiilor increderea in propriile capacitati. Daca mama este tot timpul acolo, pentru a rezolva chiar si cele mai simple probleme, cei mici nu vor putea sa isi dezvolte stima de sine si independenta.

2. Intri des in panica si le arati acest lucru copiilor

A fi parinte nu este deloc un lucru simplu. Ca mama, esti responsabila pentru o alta fiinta umana, iar acest gand poate pune multa presiune pe tine.

3 convingeri gresite pe care le-ai preluat de la parinti

Chiar daca esti genul de persoana grijulie si panicata in permanenta, nu este recomandat sa afisezi acest comportament de fata cu cei mici.

Acestia vor creste intr-o teama constanta si vor considera ca este normal sa intre in panica la cel mai mic semn de pericol. Anxietatea este foarte des intalnita la acesti copii, mai ales atunci cand ei ating varsta maturitatii.

3. Iti proiectezi asteptarile si dorintele proprii asupra lor

Chiar daca tu ti-ai dorit dintotdeauna sa fii balerina, nu trebuie sa fortezi acest vis asupra fetitei tale, daca ea nu rezoneaza cu el.

Foarte multi parinti isi indruma copiii intr-o anumita directie, fara sa tina cont de aspiratiile si talentele micutilor. Sa spunem ca tu privesti meseria de avocat ca pe un lucru prestigios si dezirabil, iar fiul tau vrea sa fie artist. In acest caz, trebuie sa constientizezi ca dorinta ta este doar a ta, iar decizia trebuie sa fie doar a lui.

Un copil indrumat fortat spre ceva ce nu-i face placere sau criticat pentru ca nu atinge standardele mamei va deveni un adult nesigur pe el, cu tendinta de a face orice pentru a-i multumi pe cei din jur.

4. Ii faci sa creada ca doar ei conteaza, in orice situatie

Daca il inveti pe cel mic sa se iubeasca pe sine si sa se puna intotdeuna pe primul loc, felicitari! Totusi, daca prin comportamentul tau il lasi sa inteleaga ca dorintele sale trebuie sa fie porunca pentru oricine, pot aparea probleme.

De exemplu, multi educatori observa asa-numitii „parinti problema”, care tin neaparat sa vorbeasca in privat cu ei si sa le mentioneze ca micutul lor este special si necesita grija suplimentara.

Cele 3 relatii esentiale din copilarie care iti influenteaza increderea in sine

Un copil crescut in acest fel va considera ca totul i se cuvine fara pic de efort, asa ca va pleca la drum cu o idee gresita. Cand se va maturiza, va constata ca lumea reala este diferita si va experimenta o dezamagire enorma.

5. Ii inveti ca lumea este un loc rau

Frica este sanatoasa. Ea ne face sa realizam ca ne aflam in pericol si ne ajuta sa reactionam rapid, astfel incat sa iesim din situatia dificila.

Chiar daca, in prezent, exista pericole la tot pasul, o viziune negativa si plina de frica nu este deloc constructiva pentru copii. Asadar, nu le induce acestora anxietate si ezitare, ci incurajeaza-i sa contribuie la o lume mai buna.

Foto: Shutterstock.com