Ce sa ii spui si ce sa NU ii spui niciodata copilului tau atunci cand te critica

1
De Irina Constantin
16 oct. 2021

Credeai ca esti un parinte excelent, pana cand cel mic a venit intr-o zi la tine si te-a criticat.

Critica venita din partea propriului tau copil poate fi extrem de dureroasa – mai ales daca tinem cont de faptul ca prichindeii sunt foarte directi si sinceri. Nu pun filtre si spun exact ceea ce gandesc. De aceea, efectul asupra parintilor poate fi devastator.

Asadar, cum gestionezi critica propriului copil? Ce ii raspunzi? Cum reactionezi? Desi nu exista un raspuns universal, sfaturile de mai jos te vor ajuta sa ai o reactie potrivita.

Cum gestionezi critica propriului copil, conform psihologilor

NU nega si nu diminua gravitatea acuzatiilor

Multi adulti au tendinta de a diminua insemnatatea spuselor celor mici. In fond, sunt doar niste copii, deci lucrurile nu trebuie neaparat sa fie exact asa cum zic ei, nu-i asa?

Ei, bine, daca micutul tau te-a acuzat ca ai vorbit pe un ton care l-a afectat sau ca nu l-ai ascultat atunci cand a incercat sa iti povesteasca ceva important pentru el, trebuie sa iei informatiile ca atare. Evita expresiile precum „ei, haide, nu a fost chiar asa de rau”, „exagerezi” sau „nu s-a intamplat asa, ai inteles tu gresit”.

In schimb, asigura-l ca iti pare rau ca felul tau de a proceda in situatia respectiva l-a suparat. Asigura-l ca ai cele mai bune intentii si ca iti doresti sa actionezi doar spre binele vostru comun. Cel mai important, cere-ti scuze!

NU schimba subiectul si nu incerca sa deturnezi discutia

Sa spunem ca micutul tau te-a criticat pentru felul in care te-ai comportat in urma cu o ora. I-a displacut felul in care i-ai vorbit sau ti-a atras atentia asupra faptului ca nu ai respectat o promisiune.

Cea mai mare greseala pe care o poti face este sa deturnezi discutia si sa ii oferi argumente ilogice. Evita cu desavarsire discursurile care incep cu „Dupa tot ceea ce fac pentru tine in general, acum esti nerecunoscator pentru ca te plangi…”. Totodata, nu ii spune celui mic ca alti copii primesc comportamente mult mai rele – nu il faci sa simta recunostinta, ci sa inteleaga ca trebuie sa se multumeasca cu putin.

NU face apel la empatie intr-un mod gresit

Multi parinti, atunci cand se simt atacati in discutii, vin cu argumentul „Cand vei fi si tu parinte, vei intelege”. La prima impresie, nimic gresit. Totusi, aminteste-ti ca in fata ta sta un copil de care tu esti responsabila – tu esti adultul!

Asadar, atunci cand cel mic isi face curaj sa isi exprime nemultumirile, nu il face sa regrete decizia.

Empatizeaza cu sentimentele copilului

Cand nu stii cum sa reactionezi la critica celui mic, cel mai bun raspuns ramane empatia – nu ai cum sa dai gres! Indiferent care sunt emotiile exprimate de cel mic, empatizeaza cu el si spune-i ca il intelegi. Poti folosi expresii ca „imi imaginez cat de … te-ai simtit atunci” sau „e normal sa simti … in acest moment”.

Cere mai multe detalii si incearca sa intelegi complet situatia

Atunci cand copilul isi exprima nemultumirile, nu este suficient sa spui un „imi pare rau” superficial sau sa promiti ca nu se va mai intampla. Cel mai probabil, se va intampla din nou, mai ales daca nu intelegi in profunzime situatia.

Din acest motiv, cea mai buna idee este sa ii ceri celui mic mai multe detalii. Ce anume l-a deranjat cel mai tare si de ce? Cum s-a simtit? Cum ar fi preferat sa procedezi? Cum il poti face sa se simta mai bine? Adreseaza-i aceste intrebari si asculta-l activ. Astfel, amandoi aveti de castigat: el va fi reasigurat de iubirea si de increderea ta, iar tu vei sti cum sa procedezi pe viitor.

Foto: Unsplash.com