Cum ii afecteaza TikTok pe copiii nostri? Sfatul psihologului pentru parinti

1
De Teodora Tirca
6 mai 2021

La ce pericole sunt expusi? Si care este datoria noastra, a parintilor, atunci cand vine vorba de protectia propriilor copii?

Generatia Z pare ca nu se mai satura de TikTok, insa multi dintre noi ne facem griji legate de cum ii afecteaza pe copiii nostri aceasta aplicatie.

Exista continut inadecvat pe TikTok? Securitatea datelor utilizatorilor este respectata? Sau copilul poate avea de castigat din experienta utilizarii aplicatiei?

La toate aceste intrebari ne raspunde azi psihologul Constantin Cornea, care ne ofera si cateva sfaturi legate de comportamentul nostru, al adultilor, vis a vis de utilizarea aplicatiei TikTok de catre copiii nostri.

Ce inseamna aplicatia TikTok si cum ii afecteaza pe copiii nostri?

Cu peste 1,65 miliarde de descarcari pana in prezent, TikTok este in prezent cel mai tare site de socializare pentru adolescenti si tineri. Dar, in timp ce copiii descarca aplicatia, parintii au intrebari: Ce este? De unde a venit? Si, cel mai important, este sigura?

Desi poate parea ca a iesit de nicaieri, aplicatia a fost lansata de fapt in 2014, ca un site numit Musical.ly. In 2018, a fost achizitionat de o companie cu sediul in Bejing si a fost transformat in aplicatia chineza TikTok, care azi ruleaza un continut bogat in clipuri video si multa muzica. Pare un teren extrem de fertil pentru distractie, ceea ce, desi nu-mi place sa recunosc, chiar este pentru pustii din ziua de azi. Ceea ce e ingrijorator este calitatea continutului care abia acum incepe sa fie securizat printr-o functie de control parental, asemenea Youtube Kids.

Cum ii afecteaza TikTok pe copiii nostri si ce trebuie sa stie un parinte despre aceasta aplicatie?

Copiii pot fi tinte pentru pradatorii online

TikTok permite utilizatorilor sa contacteze pe oricine din lume, iar acest lucru vine la pachet cu multe pericole. La fel ca orice platforma de socializare care are un mesaj direct sau o caracteristica de comment, exista intotdeauna posibilitatea ca copilul tau sa poata discuta cu oricine, inclusiv cu strainii. TikTok este o platforma care incurajeaza performanta, iar multi dintre utilizatorii sai sunt incantati sa-si prezinte talentele. Acest lucru poate face treaba mai usoara pentru „pradatori”, deoarece acestia se pot foloosi de complimente si linguseli ca o modalitate de a intra in viata copiilor, facandu-i sa se simta speciali.

Citeste continuarea pe Life.ro.

Foto: Unsplash.com.