Clopotelul a sunat, insa nu pentru toti la fel

1
De Teodora Tirca
18 sept. 2023

Cat de diferita ar fi fost viata noastra daca nu am fi invatat sa citim si sa scriem? In Romania, 2 din 3 copii din mediul rural nu merg la scoala.

Lipsa accesului la educatie limiteaza drastic sansele copiilor de a-si realiza potentialul, de a dobandi abilitati esentiale pentru viata si de a-si castiga existenta odata ajunsi adulti. In Romania situatia este alarmanta: peste 50% dintre copiii si adolescentii romani sunt analfabeti functionali. Cifrele cresc exponential cu fiecare copil care nu merge la gradinita, cu fiecare clasa scolara pierduta. Pentru multi copii, distanta fata de scoala poate reprezenta un impediment. In anumite cazuri, familiile lor se confrunta cu o situatie financiara precara sau au nevoie ca ei sa ramana acasa pentru a avea grija de fratii lor. Copiii cei mai expusi riscului de a abandona scoala provin din zonele rurale, unde rata abandonului scolar este de trei ori mai mare decat in mediul urban.

Pentru familiile cu venituri mici, scolarizarea reprezinta un real efort financiar, pe care uneori, oricat de mult si-ar dori, nu il mai pot sustine. Cu cat copiii sau elevii abandoneaza mai repede scoala, cu atat le este mai greu sa isi gaseasca un loc de munca ulterior, sa se descurce si, mai tarziu, sa isi indrume propriii copii la scoala. Pe termen lung, familiile raman blocate intr-un cerc vicios care se perpetueaza de-a lungul generatiilor.

Este esential ca toti copiii sa beneficieze de educatie, sa mearga la scoala, sporindu-si in felul acesta sansele de dezvoltare.

Educatia este unul dintre cei mai importanti factori si piloni in dezvoltarea societatii, pentru ca accesul la cunoastere formeaza gandirea noilor generatii, influenteaza calitatea vietii si a nivelului de trai. Daca dorim sa facem progrese in domeniul educatiei, atunci este necesar sa continuam actiunile, oricat de mici ar putea parea, care sustin familiile din mediile defavorizate. Aceste schimbari de la nivel micro si apoi la nivel macro sunt esentiale, chiar daca pot parea intangibile pe termen scurt, si pot face cu adevarat diferenta in astfel de situatii. O initiativa cu un istoric bine stabilit si de lunga durata este furnizarea lucrurilor de care cei mici au nevoie pentru a putea participa la clase in mod regulat, printre acestea enumerandu-se: imbracamintea, incaltamintea, cartile, caietele si celelalte rechizite scolare.

Prin intermediul campaniei “Scoala fara pauza”, Baneasa Shopping City isi propune sa aduca si mai multe zambete pe chipurile copiilor si sa duca binele mai departe, in cat mai multe comunitati din tara. Pana pe 24 decembrie, in fiecare zi, de luni pana duminica, cei care doresc sa se mobilizeze si sa transforme actiunea de a dona intr-o miscare pentru un parcurs scolar neintrerupt in randul copiilor din mediile defavorizate, pot aduce, la spatiile dedicate de colectare „Scoala fara pauza”, imbracaminte, incaltaminte, rechizite si echipamente tehnologice, toate in stare buna, curate, complete si functionale, care vor fi donate scolilor aflate in dificultate si copiilor cu varste cuprinse intre 5 si 18 ani. Anul acesta donatiile se vor duce catre familii din 10 judete din tara: Teleorman, Giurgiu, Prahova, Ialomita, Suceava, Olt, Vaslui, Dambovita, Mures si Hateg.

Foto: PR.