Fenomenul „copiii care nasc copii”: 10% dintre nou-nascutii din Romania au mame minore

1
De Cristina Tudor
7 sept. 2019

Potrivit statisticilor, unul din zece copii nascuti in Romania are mama minora.

Un studiu Eurostat arata ca Romania e pe primul loc in Europa in ceea ce priveste rata nasterilor in randul minorelor. 12,3% este rata la nivel national, in timp ce media europeana e de 4%.

Din 674 de copii nascuti de mame mai mici de 15 ani, doar 79 au tatal tot adolescent (cu varsta sub 20 ani), iar din totalul de 17.307 de copii nascuti de mame care au intre 15 si 19 ani, doar 2.120 au tatal sub 20 de ani, multi dintre copii avand tati cu varsta de peste 65 de ani.

Lipsa educatiei sexuale duce la sarcini nedorite in randul minorelor si in consecinta, la abandon scolar, spun specialistii. In plus, mamele minore si copiii lor nu sunt feriti de pericole.

„Copiii nascuti de mame minore sunt vulnerabilizati atat social, cat si medical, in multe cazuri vorbind despre nasteri premature sau sarcini care nu au fost monitorizate medical. Cu toate ca numarul nasterilor la mamele minore a scazut usor in 2018, atat in cazul mamelor sub 15 ani, cat si in cazul celor cu varsta cuprinsa intre 15 si 19 ani, situatia ramane ingrijoratoare privind ordinul nasterilor la mame adolescente (al catelea copil nascut viu al mamei).

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Shutterstock.com.