Modul surprinzator de simplu prin care poti deveni mai fericit

1
De Denisa Toma
3 mart. 2019

Ce ii face pe oameni fericiti? O multime de studii ne-au aratat ca interactiunea cu ceilalti este cheia fericirii. Dar ce fel de interactiune are capacitatea de a ne face mai fericiti?

De asemenea, interactiunea sociala creste nivelul fericirii in cazul tuturor sau este benefica numai pentru extrovertiti?

Potrivit medicului si cercetatorului Peter Ubel, specialist in psihologie comportamentala la Universitatea Duke din Statele Unite, un studiu recent ne ofera raspuns la toate aceste intrebari.

Cum iti sabotezi fericirea in relatie in functie de semnul zodiacal

In cadrul studiului, cercetatorii au facut inregistrari audio in momente aleatorii din vietile de zi cu zi ale oamenilor si le-au cerut apoi asistentilor cercetatori sa-si dea seama cat de des oamenii erau fie: 1. singuri, 2. angajati in conversatii superficiale, 3. angajati in conversatii substantiale. De asemenea, au mai masurat nivelul de satisfactie in viata al subiectilor.

Studiul a inclus patru grupuri de oameni: studenti; persoane care sufera de cancer si partenerii lor de viata; adulti care incercau sa practice meditatia; adulti recent divortati sau separati de parteneri.

Ce ii face pe oameni sa fie fericiti?

Nu este timpul petrecut singuri. Cu cat oamenii au petrecut mai mult timp singuri, cu atat erau mai nemultumiti de vietile lor.

Nu sunt nici conversatiile superficiale. Angajarea in astfel de conversatii nu a fost asociata cu o crestere a nivelului de fericire.

Cum ne pune telefonul in pericol fericirea

Pe de alta parte, conversatiile substantiale au fost asociate cu o crestere semnificativa a satisfactiei in viata, pentru fiecare grup de persoane pe care le-au studiat.

Probabil te gandesti ca interactiunea sociala ii face mai fericiti pe cei extrovertiti si nu functioneaza in cazul persoanelor introvertite. Dar cercetatorii au descoperit ceva surprinzator: conversatiile substantiale au dus la raportarea unui nivel mai mare de satisfactie in viata atat in cazul extrovertitilor, cat si in cazul introvertitilor.

Functioneaza si pentru introvertiti

De fapt, specialistul spune ca cei mai multi introvertiti sunt persoane foarte sociabile, dar isi manifesta sociabilitatea intr-un grup mai mic de prieteni. Interactiunea sociala de calitate este la fel de importanta pentru introvertiti, cum este si pentru extrovertiti.

Prin urmare, daca vrei sa fii fericit, gaseste modalitati prin care sa petreci mai mult timp purtand discutii reale, profunde cu prietenii apropiati.

Lucrurile la care trebuie sa renunti pentru o doza mai mare de fericire

Discutiile pe retelele de socializare nu au acelasi efect precum conversatiile fata in fata, desi cei mai multi oamenii pierd mult tip in fiecare zi purtand conversatii lipsite de fond pe WhatsApp, Facebook sau Instagram. Fa-ti timp sa te intalnesti mai des cu persoanele importante din viata ta si sa discutati despre tot ceea ce conteaza cel mai mult pentru voi.

Foto: Shutterstock.com