Cum ne pune telefonul in pericol fericirea

1
De Andreea Raicu
11 sept. 2018

Inca de la inceput vreau sa stii ca nu pun la indoiala nicio secunda beneficiile si importanta internetului in viata nostra si a felului incredibil in care tehnologia a avansat, insa…

..nu pot sa nu observ schimbarile care au internervenit in viata noastra si in modul in care traim si aici nu ma refer neaparat la cele care ne influenteaza in mod pozitiv.

Sa luam spre exemplu Social Media, Whatsapp sau alte aplicatii care faciliteaza comunicarea. Bineinteles ca ne-am bucurat cu totii ca au aparut si ca prin intermediul lor putem comunica atat de usor cu cei care se afla pe partea cealalta a pamanatului sau putem afla orice informatie in cel mai scurt timp. Reusim sa ne gasim colegii de scoala sau chiar de gradinita, cu care n-am mai vorbit din acea perioada. E absolut minunat, iar eu, una, ca si tine, ma simt privilegiata si recunoscatoare ca pot beneficia de toate aceste tehnologii.

In ultima vreme putem sa ne facem cumparaturile online. Mancare, vacante, computere, flori, filme, haine, pantofi, muzica, absolut totul poate fi cumparat online. Nu trebuie sa depunem nici cel mai mic efort pentru a le avea. Nici macar nu trebuie sa te misti de pe canapea.

Chiar si munca ti-o poti face din acelasi loc. Stai acasa in fata computerului si rezolvi tot.

Stiu si aud foarte des ca toate acestea ne-au ajutat sa ecomomisim timp.

E primul argument pe care ti-l va da cineva in discutia despre ce ne-a adus internetul. E adevarat, am castigat foarte mult timp, dar, in mod paradoxal, traim o perioada in care nimeni nu are timp. Toata lumea e mai ocupata decat a fost vreodata si mai ales mult mai obosita, stresata si bolnava. Ma intreb ce facem acum cu tot acest timp pe care l-am castigat si pe care suntem atat de fericiti ca il avem.

Din pacate, ceea ce vad este ca acest timp este petrecut intr-un mod total gresit, un mod care ne afecteaza sanatatea, felul in care functionam si relatiile pe care le avem cu cei din jur.

Oamenii au ajuns sa fie atat de preocupati sa arate ca sunt fericiti, ca au cele mai frumoase familii si tot ce e mai bun. Nu e atat de simplu sa transmiti asta pur si simplu. Ai nevoie de timp sa faci poze pana o obtii pe cea mai buna, dupa care trebuie sa o aranjezi sa arate si mai bine. Noroc ca exista timp sa poti face toate acestea pentru ca tehnologia te-a ajutat sa il castigi.

Depresia, obezitatea au devenit bolile secolului 21.

De ce? Din cauza unul stil de viata complet nesanatos. Nu mai stim ca comunicam, sa socializam in viata reala, sa ne exprimam emotiile, pe care le inchidem undeva bine ca sa putem arata perfect pe retelele de socializare.

Nu ne mai deplasam pana la supermarket, nici macar sa stingem sau sa aprindem lumina pentru ca Alexa sau mai stiu eu ce alt gadget face orice pentru noi.

Ma doare sa vad cum copiii isi copiaza parintii si stau cu telefonul lipit de mana in timp ce acestia ii cearta si le interzic sa se mai joace virtual. Copiii din ziua de azi nu mai coloreaza, nu au timp sa se plictiseasca, sa fie creativi.

Repet, sunt constienta de importanta si beneficiile pe care le avem datorita internetului, dar sunt si mai constienta de ceea ce a adus folosirea lui fara limita.

Multa vreme foloseam doua telefoane care sunau fara oprire…

… primeam mesaje la care trebuia sa raspund mereu, asa ca eram foarte ocupata. Si azi am tot doua telefoane, dar in cea mai mare parte a timpului le tin pe modul silentios, imi stabilesc momente cand ma uit pe retelele de socializare ca sa pot lucra fara sa fiu intrerupta de notificari, iar atunci cand vreau sa aflu ce fac prietenii mei, ii sun, nu ii caut pe Facebook sau Instagram.

Vreau sa traiesc intr-o lume reala, in care oamenii isi pot exprima emotiile fara sa isi doreasca sa fie perfecti, sa poata comunica ce vor fara sa caute telefonul care sa ii ajute sa se exprime mai bine, o lume in care ne acceptam asa acum suntem si ne luam timp pentru noi si lucrurile cu adevarat importante din viata noastra.

Foto: Alex Rosieanu