Depresia se poate citi in ochi, potrivit unui nou studiu

1
De Alice Papuc
13 feb. 2024

Cercetatorii au descoperit ca pupilele oamenilor care au depresie nu se dilata in anumite situatii, asa cum se intampla in cazul celor sanatosi.

Un studiu prezentat de Neuroscience News sustine ca exista o legatura intre ochi si depresie. Conform acestuia, pupilele persoanelor depresive par sa nu se dilate in anumite situatii, asa cum se intampla in cazul celor sanatoase.

Principalele constatari

Oamenii de stiinta de la Institutul de Psihiatrie Max Planck au masurat reactia pupilara a participantilor in timp ce rezolvau o sarcina. In cazul participantilor sanatosi, pupilele se dilatau in timpul sarcinii, in anticiparea unei recompense. Aceasta reactie era mai putin pronuntata la participantii care sufera de depresie. In unele cazuri, aceasta nu era prezenta absolut deloc.

Reactia pupilara redusa, indicativa pentru o activare scazuta in locus coeruleus, o structura cheie a creierului, aduce in prim-plan aspectele fiziologice ale depresiei. „Reactia redusa a pupilei a fost observata in special la pacientii care nu mai puteau simti placerea si au raportat un nivel scazut de energie”, sustine Andy Brendler, autor al studiului. Acest sentiment de apatie este unul dintre simptomele cele mai comune in cazul depresiei. Practic, lipsa dilatarii pupilelor ar putea sugera ca circuitul de “recompensa” din creier a fost afectat.

Studiul a constatat, de asemenea, ca raspunsul pupilar este cu atat mai slab cu cat participantii aveau mai multe simptome depresive. Acest lucru confirma constatarile unui studiu realizat anterior de acelasi grup de cercetatori. Constatarea este extrem de importanta in conditiile in care se estimeaza ca aproximativ una din zece persoane din lume se confrunta cu simptome de depresie. Mai mult decat atat, nu exista un set de biomarkeri aprobat pentru aceasta boala, astfel ca nici diagnosticul nu este unul facil.

Legatura surprinzatoare dintre somn si acumularea kilogramelor in plus

Ar putea exista o noua metoda de diagnostic

Pupilometria ar putea fi utilizata drept o metoda suplimentara pentru diagnostic. De asemenea, ar putea contribui la dezvoltarea strategiilor de tratament individuale pentru depresie.

De exemplu, daca un pacient prezinta o reducere semnificativa a raspunsului pupilar, antidepresivele care actioneaza asupra sistemului noradrenergic ar putea fi mai eficiente decat alte medicamente, explica oamenii de stiinta. Doza de medicament ar putea fi, de asemenea, optimizata in functie de reactia pupilei.

Acest lucru este cu atat mai important, avand in vedere ca aproximativ 30% dintre pacientii care sufera de depresie nu inregistreaza imbunatatiri utilizand medicamentele disponibile in prezent. Astfel, este imperativ ca oamenii de stiinta sa inteleaga mecanismele fiziologice din spatele depresiei si sa ajusteze tratamentul in consecinta.

Foto: freepik.com