Motive brutal de sincere pentru care cei din generatia millenials nu isi doresc copii

1
De Maria Dima
28 iul. 2019

Saga celor care opteaza sa nu devina parinti este dusa mai departe cu staif de catre Millennials. Aceasta alegere de viata, care nu face rau nimanui, inca este tabu. Femeile care nu manifesta dorinta de a avea copii sunt condamnate in fel si chip, ca la un bufet all inclusive al unei nunti cu lautari: de la egoiste la superficiale, caracterizarile sunt… „fara numar”!

Cifre venite din Statele Unite ale Americii arata ca numarul celor care se hotarasc sa nu devina mame s-a dublat din 1970 pana acum. Trendul acesta este vizibil cu usurinta si la noi in tara.

Totusi, de ce oare generatia selfie-ului este atat de putin interesata de procreere?

Am adunat mai multe motive strident de sincere si la obiect, care ar putea explica de ce tinerii din ziua de azi nu au nici cea mai mica intentie de a deveni parinti. Nu ca ar fi o alegere gresita sau neortodoxa, insa deseori, e greu de explicat si mai ales de inteles.

Copiii reprezinta o cheltuiala nefezabila pentru multi tineri

Nu vreau sa zic ca totul se reduce la bani, insa multi tineri iau in calcul ce ar insema venirea unui copil pe lume din punct de vedere financiar. Mai ales daca deja au un credit pentru casa. Tocmai de asta, momentul acesta e mai amanat in raport cu alte generatii.

Responsabilitate sociala

Unii dintre reprezentantii generatiei millenials sunt extrem de constiinciosi social astfel ca ajung sa nu ia in considerare nasterea unui copil in plus in aceasta lume deja suprapopulata.

Se gandesc activ la resurse, la cat de multi copii fara parinti exista deja, la cazuri umanitare si simt civic si se hotarasc ca atunci cand o sa fie momentul, se vor indrepta spre adoptie mai degraba. Laudabil!

Probleme de fertilitate

Cum momentul procreerii esti impins dupa o anumita varsta, intervin tot mai multe cazuri de infertilitate. Asemenea provocari de ordin fizic contribuie in mod cert si la schimbarea perspectivei asupra necesitatii de a avea copii.

Presiunea perfectiunii

Daca pana sa ai copii te confrunti cu presiunea sociala si cu intrebari de genul “cand te mariti”, si “cand faceti un bebe?”, odata cu venirea celor mici te paste un cutremur starnit de parerile tuturor legat de “ce inseamna sa fii un parinte bun”.

De asta, multi tineri spun pas.

Nu toate femeile sunt programate sa procreeze

Greu de crezut, nu?

Asa cum a spus comedianta Margaret Cho, unele femei “ovuleaza nisip”, adica au o lipsa totala de instincte sau dorinte materne. Asa s-au nascut si nu e nimic in neregula cu asta. Nu se topesc cand vad bebelusi, nu mor de invidie cand vad o alta femeie plimband carucioare.

Chris Martin s-a despartit de Dakota Johnson pentru ca „ea nu-si doreste copii”

Cariera e in topul prioritatilor

Alegerea intre o cariera promitatoare si o viata de familie ca-n filme e una extrem de dura. Avand in vedere ca unii dintre tineri s-au prins ca echilibrul intre viata profesionala si cea personala e un mit bine intretinut, s-au indreptat spre una din cele doua.

Tot asa, Millennials au ajuns la concluzia ca rolul de parinte le-ar incetini sau chiar opri dezvoltarea profesionala, asa ca au hotarat sa urmeze drumul carierei. Nu vor distrageri de atentie, nu vor sa iau o pauza de 2 sau mai multi ani pana a se intoarce in campul muncii, nu vor sa aleaga o meserie conventionala doar pentru ca e mai usor pentru familie.

Copiii nu se pliaza pe orice stil de viata

Daca visul unora este sa bifeze peste 160 de tari pana la 40 de ani, cam cand sa se opreasca pentru a se gandi la copii?

Nu tine neaparat de o profesie anume sau de ce sacrificii trebuie sa faci ca sa ajungi acolo unde vrei, ci mai degraba de un stil de viata mai noncomformist care are sens pentru unii.

Fara sot, fara copii, fara probleme. Un expert spune ca acesta este secretul fericirii

Pana la urma, nici nu trebuie sa existe un motiv

Stiu ca vreti o explicatie logica, niste numere acolo care demostreze ceva, o pastila magica care sa ne aduca mai aproape de “normalitate”, insa tinerii din ziua de azi nici nu simt ca e nevoie de asa ceva.

Ai face un copil singura?

Nu simt dorinta de justificare sau de complacere in niste norme care nu au nimic de-a face cu sinele lor autentic. De asta imi place mie generatia din care fac parte!

Foto: Instagram/@martalozanop