Fara sot, fara copii, fara probleme. Un expert spune ca acesta este secretul fericirii

secretul fericirii
1
De Roxana Dobrita
28 mai 2019

Sunt multe moduri de a trai o viata fericita si nu toate drumurile duc la casatorie si copii.

Iar stiinta are dovezi in acest sens. De fapt, conform unui expert in fericire, femeile singure si fara copii nu doar ca sunt implinite, dar sunt mai fericite decat restul populatiei.

Paul Dolan, profesor de stiinta comportamentala la London School of Economics si autor al cartii Happiness By Design, a atins subiectul in cadrul unui festival din Tara Galilor. In timpul discursului sau, Dolan a spus ca standardele traditionale ale succesului nu se coreleaza cu fericirea, mai ales in ceea ce priveste casatoria si aducerea pe lume a copiilor.

Lectii pretioase despre fericire – Te vor ajuta sa infrunti dezamagirile

„Persoanele casatorite sunt mai fericite decat restul populatiei, dar spun asta doar atunci cand e si partenerul prezent. Cand acesta nu e de fata, adevarul iese la iveala: sunt al naibii de nefericiti”, a spus el, conform The Guardian.

Rezultate controversate

Dar desi in teorie rezultatele studiilor se aplica atat femeilor, cat si barbatilor, Dolan a spus ca efectele negative ale mariajului sunt mai degraba resimtite de sexul slab. In cazul barbatilor, cel mai adesea mariajul duce la mai putine riscuri asumate, mai multa siguranta profesionala si o viata mai lunga.

Dar femeile casatorite – mai ales cele aflate la varsta a doua – sunt mai predispuse la a dezvolta boli fizice sau mentale decat cele necasatorite si fara copii. De asemenea, acestea tind sa aiba o durata a vietii mai scurta, a mai precizat Dolan, citand informatii din studiul American Time Use, care a comparat nivelurile de bunastare si nefericire la persoanele necasatorite, casatorite, divortate, separate si cu partener decedat.

7 lucruri aparent pozitive din viata ta, dar care te fac nefericita

Tot el a adaugat ca stigmatul social al femeii necasatorite la varsta a doua le poate face pe unele femei sa se simta presate sau nefericite – dar ca viata fara copii si fara sot vine cu o gramada de beneficii.

„Vezi o femeie singura la 40 de ani, fara copii, si prima reactie e sa zici, ‘Sarmana, ce pacat! Poate intr-o buna zi isi va gasi si ea pe cineva si va fi fericita.’ Dar poate ca adevarul e ca va intalni pana la urma un barbat care, dimpotriva, o va face mai putin fericita si-i va pune si sanatatea in pericol, crescandu-i riscul de a muri mai devreme”, a spus Dolan.

Foto: Shutterstock.com