Abilitatea care te poate scapa de probleme si te ajuta sa traiesti o viata fericita – nimeni nu te-a invatat asta

1
De Alice Papuc
7 mai 2024

Gandirea critica reprezinta o abilitate indispensabila pentru rezolvarea oricarei probleme, fie ea de natura personala sau profesionala.

Problemele devin probleme pentru ca trebuie sa gasim solutii si nu suntem sigure cum sa facem acest lucru. Pot exista conflicte in legatura cu alegerea cea mai buna de facut, iar in tot acest proces, suntem in afara zonei noastre de confort si ne asteptam sa se intample doar lucruri rele. Calitatea vietii ne este afectata deoarece nu mai simtim fericire, ci doar ingrijorare si deznadejde. Solutia? Gandirea critica.

Iata cum te poate ajuta gandirea critica sa solutionezi o problema si care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi!

 

  1. Gandirea critica te ajuta sa iti dai seama care este problema ta reala

Pentru a putea realiza un plan de batalie si pentru a lua lucrurile pas cu pas trebuie, in primul rand, sa realizezi cu ce problema te confrunti. De cele mai multe ori, perspectiva noastra asupra unei situatii este mult mai grava decat realitatea. Asa ca fa un pas in spate si reflecteaza cu adevarat la ceea ce se intampla in viata ta.

  1. Gandeste-te si la ceea ce simt cei din jurul tau

Acest pas este crucial, dar uitat de cele mai multe dintre noi. Gandeste-te in felul urmator: daca in respectiva problema sunt implicati mai multi oameni, fiecare va avea o parere si va fi afectat intr-un fel sau altul. Ce poti face in acest sens? Consulta-te cu cei implicati si dezvolta o lista de solutii care v-ar putea ajuta pe fiecare dintre voi.

  1. Creeaza o lista de argumente pro si contra

Atunci cand propui solutii, nu uita sa creezi o lista de argumente pro si contra pentru fiecare solutie oferita. Astfel, stii exact ce te asteapta, indiferent de scenariu. Iti va fi mai usor sa iei o decizie atunci cand te simti cu adevarat pregatita pentru ceea ce te asteapta. Iar gandirea critica este cea care te va mentine obiectiva, indiferent de scenariu.

  1. Alege optiunea (optiunile) de urmat

Inainte de a rezolva o problema, va trebui sa alegi cea mai buna optiune care va satisface interesele tuturor si, in acelasi timp, sa abordezi problema in sine. De cele mai multe ori, vei vedea ca nu exista o singura optiune corecta, astfel ca scenariile mentionate anterior pot fi combinate.

Secretul lui Einstein pentru rezolvarea oricarei probleme

  1. Noteaza acordul

Este util ca acordul sa fie scris, astfel incat totul sa fie detaliat si toata lumea sa fie constienta de implicatiile optiunii alese. Nu te baza doar pe memorie, deoarece aceasta poate fi inselatoare si poate omite anumite detalii importante.

Foto: freepik.com