Principalul lucru pe care sa-l eviti daca vrei sa fii cu adevarat fericita, potrivit unui expert de la Harvard

1
De Georgiana Dorobantu
13 feb. 2024

Cei mai multi dintre noi suntem convinsi ca fericirea si satisfactia in viata pot fi obtinute prin atingerea unor teluri majore.

Dar este o conceptie gresita, potrivit sociologului si cercetatorului Arthur C. Brooks, profesor la Universitatea Harvard, care preda cursuri despre fericire.

„Foarte multi oameni cred ca odata ce au dobandit unele aptitudini si obtin ce isi doresc in viata totul va fi OK, dar este o greseala, o eroare logica pe care in domeniul meu o numim ‘biasul destinatiei'”, a spus Brooks, citat de CNBC Make It.

Biasul destinatiei reprezinta conceptia gresita ca fericirea de durata va fi atinsa atunci cand obtinem o reusita, o realizare sau ne indeplinim un tel. „Viata mea va fi mai buna dupa ce voi termina facultatea, ma voi casatori, imi voi cumpara o casa etc.” sau „dupa ce voi obtine acea promovare, cariera mea va fi pe drumul cel bun si voi fi fericita”.

Iata cateva exemple de realizari despre care oamenii cred ca le aduc satisfactia si fericirea la care viseaza, potrivit expertului:

– obtinerea unui loc de munca bine platit sau a stabilitatii financiare
– casatoria
– cumpararea casei pe care si-o doresc
– eliminarea kilogramelor in plus

Indiferent care este acea destinatie majora pentru tine, Brooks spune ca ar trebui sa eviti biasul destinatiei si sa imbratisezi schimbarea si evolutia pentru a fi cu adevarat fericita.

„Oamenii sunt conceputi pentru progres. Progresul este ceea ce ne ofera adevarata senzatie de satisfactie. Mersul inainte. Telurile si indreptarea catre ele este de fapt, ceea ce ne trebuie”, a spus specialistul.

„Nu in ultimul rand, telul nu este fericirea pentru ca fericirea nu este o destinatie; este o directie. Modul in care devenim mai fericiti are intr-o oarecare masura de-a face cu ce se intampla in exteriorul nostru, dar mai mult cu ce se intampla in interiorul nostru”, adauga expertul.

Pentru a avea mai multa satisfactie in viata ta, Brooks spune ca ar trebui sa tratezi fericirea ca pe un „portofoliu de investitii” si sa prioritizezi aceste patru zone:

Credinta si filosofia de viata;
Familia;
Comunitatea si prietenii;
Munca cu insemnatate pentru tine.

„Niciunul dintre aceste lucruri nu ne poate face fericiti de unul singur”, a spus Brooks in cursul lui despre fericire, citat de MakeIt. „Se completeaza unul pe celalalt si exista in armonie”, a adaugat expertul.

Foto: freepik.com