5 motive sanatoase de divort: cand stii ca e mai bine sa pleci

1
De Mia Nicolescu
7 aug. 2022

Cat de rau trebuie sa mearga o casnicie ca sa iti doresti sa renunti la ea?

Consilierii matrimoniali au o multime de tehnici si perspective pe care le folosesc in mod obisnuit pentru a ajuta un cuplu sa redescopere magia in relatia lor, dar si cum sa vorbeasca deschis si sa incerce sa rezolve problemele care ii aduc in pragul divortului.

Exista viata dupa divort: 10 modalitati de a te pune pe picioare

Si se spune ca orice problema are si o rezolvare. Cu toate astea, cand vine vorba de divort, sunt cateva motive intemeiate si de-a dreptul sanatoase pentru care nu trebuie sub nicio forma sa ramai alaturi de el. Iata cateva dintre ele:

VIOLENTA FIZICA SI ABUZUL EMOTIONAL

1. In fruntea listei, fara indoiala, se afla abuzul fizic. Poate ca ai taria sa treci peste infidelitate sau sa ii suporti parintii care nu te vor in familia lor, dar niciodata sa nu cauti puterea de a ierta nici macar o palma. Nimeni nu porneste la drum cu gandul asta, de aceea nu se discuta subiectul, dar poate ca nu ar fi gresit sa se stabileasca aceasta limita de la bun inceput. Nu garanteaza nimeni ca doar pentru ca ati discutat, nu se va intampla, dar cel putin tu l-ai asigurat ca o palma inseamna primul pas sigur spre divort.

2. De obicei, acolo unde este violenta domestica, este si abuz emotional. In schimb, exista abuz emotional fara abuz fizic. Insultele, reprosurile, acuzatiile aduse pe nedrept sunt cateva dintre gesturile verbale care inseamna abuz emotional. Atunci cand iubesti, il accepti pe celalalt asa cum este el, iar atunci cand defectele ies la suprafata, nu este nevoie de o schimbare radicala de atitudine. Nu insulti, nu reprosezi, nu ii reamintesti in fiecare zi cat este de… “defect/a”. Si da, o vorba doare uneori mai rau decat o palma. Si nu se uita nici ea niciodata.

3. Refuzul de a face ceva in legatura cu o problema grava, cum ar fi abuzul de substante. Te cred ca este un barbat frumos, elegant, independent si unde mai pui ca se poarta cu tine asa cum nimeni nu a mai facut-o. Dar viciul asta al lui… trebuie sa te gandesti bine. Magia care te invaluie acum se risipeste intr-o secunda, intr-un moment in care el se afla sub influenta substantelor. Violenta fizica si verbala pot fi episoade frecvente, dar gandeste-te cam cat poti sa te afli pe aceeasi lungime de unda cu o persoana care consuma substante, iar tu nu.

MOTIVE SANATOASE DE DIVORT

5. Partenerul tau este incapabil sa iubeasca sau, cel putin, incapabil sa te iubeasca. Greg Lester (cel mai prolific trainer in domeniul tulburarilor de personalitate) estimeaza, in mod conservator, ca 17% din populatie sufera de o tulburare de personalitate. Iar pentru unii dintre ei, dragostea este putin peste capacitatea lor. Pentru cei dintre noi care iubesc, acest lucru poate fi greu de inteles. Cum poate cineva sa nu iubeasca?! Ei bine, sa le ceri acestor persoane sa iubeasca este ca si cum i-ai cere unei persoane ranite sa alerge la un maraton. Pur si simplu nu o pot face.

6. Refuzul de a (isi) rezolva problemele vietii. Ca nu vrea sa isi rezolve propriile probleme este ceva ce il priveste pe el, desi te poate afecta in egala masura si pe tine. Dar ca nu vrea sa ia parte si sa ajungeti la un comun acord in rezolvarea unei probleme pe care o intampinati, atunci clar lucrurile nu merg in directia potrivita. Chiar daca este painea lui Dumnezeu, omul care nu vrea sa te supere si care face tot ce ii sta in putere sa iti arate ca te iubeste, daca atunci cand va loviti de o belea, el da inapoi, toate celelalte eforturi palesc. Esti pe cont propriu si nu ai cu cine.

Cele 4 motive care stau la baza a 90% dintre divorturi si cum sa le eviti

Un divort nu este un proces usor. Este cat se poate de dureros chiar si pentru persoana care cere divortul. In ciuda acestui fapt, uneori este alegerea potrivita. Decat nefericita o viata intreaga, mai bine o suferinta care se intinde pe un an, dar mai apoi iti redai dreptul de a fi fericita si iubita.

Foto: depositphotos.com