Norme sociale care nu-si mai au rostul in 2019

1
De Maria Dima
6 aug. 2019

In anii 1920, pe strazile din New York a avut loc un accident din cauza unei aparitii publice socante: doua femei au iesit la plimbare imbracate cu pantaloni scurti si tricouri. Pe atunci, nu exista ceva mai grav. Aproape 100 de ani mai tarziu, inca suntem condusi de norme sociale care nu-si mai au rostul.

Cateodata ma amuz gandindu-ma cum ar reactiona o persoana ce a trait in secolul trecut daca ar ajunge azi la Mamaia. In plin sezon de terase, cluburi si costume de baie care mai de care mai inexistente.

Va puteti imagina un mesaj nascut din pasiune, sau cum i-am spune noi azi – sexting – trimis acum 100 de ani? “Etatea si zestrea nu conteaza. Toate simturile mele sunt chinuite de gandul la glezna ta sublima”.

Lasand gluma la o parte, sunt foarte fericita ca traim in timpurile astea in care femeile au dreptul sa munceasca, sa voteze, sa poarte ce vor ele si sa sa-si spuna parerile fara sa fie arse pe rug. Ca putem sa iesim in oras fara sa cerem permisiunea unui barbat (in cultura noastra) si ca nu avem nevoie de un tip ca sa fim fericite si independente.

Cu toate astea, inca mai intalnesc idei invechite ce nu-si mai gasesc ecoul de mult in gandirea mea, dar sunt prezente in societatea noastra. De la “nu e politicos sa lasi ceva in farfurie”, “micul dejun e cea mai importanta masa a zilei”, la profesii dedicate “numai barbatilor”, ma mir ca inca ne impiedicam de asemenea gandiri limitative.

Ai mai jos o lista de norme sociale care nu-si mai au rostul in 2019. Daca gasesti altele care te supara, hai sa continuam lista impreuna!

“Barbatul trebuie sa faca primul pas”

Da, ne plac barbatii cu maniere si aplaudam cavalerismul inca ramas la unii domnii. Cateodata ne si speriem de el, pentru ca nu mai suntem obisnuite cu tipi galanti.

Dar de aici pana la a sta pe margine, asteptand ca numai barbatii sa faca primul pas intr-o relatie, e cale lunga si, sincer, nedreapta! O tinem sus si tare ca suntem femei puternice, dar cand e vorba de un fleac de genul, dam inapoi. Invocam ideea asta ruginita si asteptam cuminti sa vina barbatul la noi.

Dragele mele super femei, si barbatii au emotii. Sunt timizi, sunt usor intimidati cand ne vad seara in club, alaturi de alte 5 amazoane si nu le vine usor sa inceapa o conversatie din nimic.

Daca iti place de cineva, fa in asa fel incat sa afle macar. Poti propune si tu o iesire, o poveste prelungita sau un film. Ce se poate intampla rau? In cel mai nefericit caz, primesti un refuz. Nu se moare din asta.

Ce-as fi vrut sa stiu despre relatii la 20 de ani

Inca ceva: atunci cand chiar iti iei inima in dinti si inviti un tip in oras, fii sigura ca esti specifica si ca nu interpretezi aiurea raspunsul lui. De exemplu, daca l-ai intrebat daca poate iesi vinerea asta, si el se scuza si zice nu, nu te gandi automat ca nu te place. Sau ca e casatorit, gay sau, mai rau, ca esti neatragatoare si ca nimeni nu te vrea. In loc de toata furtuna asta de chestii negative, intoarce-te la intrebare si vezi daca nu cumva e liber saptamana viitoare. Pana la urma, el a raspuns punctual la data oferita de tine, nu?

“Femeile sa se ocupe de cresterea copiilor si de casa, iar barbatii sa ajute”

In 2019, inca nu am ajuns la concluzia unanima ca rolurile ar trebui sa fie impartie in mod egal, indiferent ce inseamna asta pentru fiecare familie. Barbatii nu sunt acolo pe post de ajutor, ci sunt parinti si ei, cu drepturi, dar si responsabilitati depline.

Nu sunt tolerati in casa si nici statut special nu au. Pot la fel de bine sa preia ei grija copiilor, si mama sa se intoarca la cariera.

“Trebuie sa te asezi la casa ta”

Culmea, asta li se zice si celor care au deja o locuinta, un job bun si care nu depind de nimeni. Si totusi, pana nu ajungi la altar, se pare ca nu esti la casa ta.

Vorba asta mai are o implicatie care nu-mi prea place: ideea ca o casnicie te schimba. Ca ai nevoie de asta pentru a fi mai bun, mai fericit. Majoritatea celor care adera la ideea asta nu se schimba dupa ce pun o verigheta pe deget.

Fii sincera, ce nu-ti place la alte femei?

“Munca te defineste” – Importanta profesiei vs valoarea umana

Inca traim cu impresia ca unele profesii sunt mai nobile decat altele si folosim asta pentru a judeca. Ne uitam cu admiratie la cineva numai pentru ca stim ca este medic, si cu sila uneori la cei care lucreaza in fabrica. Credem, in mod eronat, ca o persoana careia ii lipseste un titlul prescurtat din fata numelui sau a fost mai putin ambitioasa. “Nu i-a placut cartea”.

Judecam oamenii in doi timpi si trei miscari, bazandu-ne pe un singur element al vietii lor. Nu le cunoastem povestea, nu le stim abilitatile.

Codul bunelor maniere la birou

“Nu se vorbeste de asa ceva”

Aici intra tot felul de chestii, de la varsta femeilor asociata cu rusine, pana la dramele prin care trec atatia oameni. Boala, infertilitate, pierderea unui copil.

Emotiile inca sunt asociate cu slabiciune si asta afecteaza noile generatii, si in special baietii.

Foto: Shutterstock.com