Nu ai incredere in tine? E posibil ca dialogul tau intern sa fie de vina

1
De Roxana Dobrita
25 iul. 2018

E normal sa ai indoieli in viata. Lucrurile nu se intampla intotdeauna asa cum iti doresti si greselile pot aparea cand ti-e lumea mai draga.

Dar nici sa pui intotdeauna raul inainte nu e bine. Atunci cand te pregatesti constant, mental si emotional, doar pentru esecuri, iti sabotazi sansele de a reusi.

Cum iesi din aceasta rutina? Trebuie sa inveti sa fii constienta de frazele pesimiste pe care ti le spui regulat si sa le inlocuiesti cu variante mai ambitioase. Sa incerci, daca vrei, sa-ti pacalesti creierul cu pastile de optimism, chiar daca la inceput ti se par fortate. Gasesti mai jos cateva lucruri aparent nevinovate pe care ti le spui si modurile cum poti schimba dialogul intern pentru a avea mai multa incredere in tine.

“Nu sunt o persoana sociabila”

Multe persoane isi explica astfel faptul ca, spre exemplu, nu atrag prea multa atentie atunci cand sunt in grupuri mari sau nu-i vrajesc pe cei din jur cu conversatii spumoase. Dar in majoritatea timpului e doar o incercare de a scapa de disconfortul pe care toti il simtim atunci cand trebuie sa cunoastem oameni noi. Asumandu-ti aceasta trasatura de caracter, te convingi ca e ceva ce nu poti schimba si ca nu e vina ta ca nu ti-e natural sa socializezi. Dar cu cat iti repeti de mai multe ori lucrul asta, cu atat mai rau iti faci… pentru ca-ti va fi din ce in ce mai greu sa spargi barierele de comunicare cu cei din jur.

Cum rezolvi problema? In primul rand, trebuie sa intelegi ca toti suntem anxiosi cand trebuie sa legam conversatii cu necunoscuti. Odata ce stii ca nu esti singura, nu te vei mai acuza atat de tare pentru ca iar ai plecat de la un eveniment de munca fara a-ti fi facut contacte noi. Apoi, redefineste notiunea de “sociabil” astfel incat sa-ti reflecte personalitatea intr-un mod mai realist, asumandu-ti ca nu vei fi niciodata genul de persoana in care graviteaza tuturor si care se simte bine legand discutii cu absolut oricine. E suficient sa faci pasi mici in directia corecta si sa te simti bine cu tine.

“Sunt depasita de situatie”

Cand viata iti pune in cale o provocare – de exemplu ai inceput un job nou si presiunea e mare – reactia cea mai comuna e sa presupui ca nu esti pregatita sa-i faci fata. Multe persoane vad provocarile ca pe ceva ce le pune sub lupa defectele si se retrag, in loc sa lupte, pentru ca nu vor sa para nepregatite. Resultatul? Cand ti-a intrat in reflex sa-ti spui ca nu vei reusi, si asta te face sa te dai in laturi de la provocari, nu vei sti niciodata de ce esti capabila.

Cum rezolvi problema? De fiecare data cand te lovesti de genul acesta de dificultate, nu o privi ca pe o piedica imposibil de trecut, ci ca pe o oportunitate de a demonstra cate poti face. Incepe sa-ti imaginezi cat de minunat te vei simti dupa ce vei fi rezolvat cu succes situatia. Vazandu-te cu ochii din viitor, cand presiunea se va fi ridicat, cand esti satisfacuta si multumita, te incarci de energie pozitiva si ai mai mari sanse de a reusi ce ti-ai propus. O alta optiune ar fi sa te prefaci ca vocea aia interioara care-ti spune ca nu esti capabila vine de la cineva care vrea sa esuezi, un dusman redutabil. Asta te va motiva sa iesi din zona de confort si sa-i demonstrezi ca greseste.

“O sa se intample daca e menit sa fie”

Aceasta mantra te face sa crezi ca forte cosmice vor complota in mod miraculos pentru a-ti tranti in poala oportunitatile pe care ti le doresti… fara ca tu sa fii nevoita sa muncesti prea mult pentru ele. Convingandu-te ca un lucru e in afara controlului tau, ceea ce spui de fapt este ca ti-e teama sa faci primul pas. Asa ca atunci cand o oportunitate minunata de job nu se materializeaza sau apartamentul pe care ti l-ai dorit merge la altcineva… concluzionezi ca nu a fost sa fie.

Cum rezolvi situatia? Poti influenta destinul… luand actiune. Uneori e nevoie de doar cateva actiuni minore pentru a pune mingea in miscare. Unul sau doi pasi mici iti dau entuziasmul de a continua pe drumul respectiv pana ce obtii ceee ce-ti doresti. Daca insisti sa obtii al doilea interviu pentru jobul respectiv sau dai mai multe telefoane vanzatorului apartamentului, pentru a-l convinge ca tu esti cea mai buna persoana pentru a-l cumpara, macar vei putea sa-ti spui ca tu esti responsabila de propriul succes, in loc sa-l lasi in mana unor concepte atat de volatile precum norocul sau karma.

Foto: Instagram – Jessie Bush