Nu poti face nimic fara partenerul tau? De ce este daunatoare dinamica dependent – codependent

1
De Cristina Tudor
10 oct. 2018

„Codependenta” este unul din cuvintele acelea pe care le auzi destul de des cand se vorbeste despre probleme in relatii. Probabil ca stii ce inseamna – sau cel putin stii ca reprezinta acea dinamica daunatoare pentru ambii parteneri.

Bun, codependenta e ceva negativ, dar faptul ca esti dependenta de partener? Asta e ok? Cei de la Elite Daily au vrut sa afle mai multe si au cerut ajutorul specialistilor.

Cand increderea vine din surse nesanatoase

Psihologul Erika Martinez spune ca „nu exista nicio diferenta intre dependent si codependent. Este acelasi lucru. Cel dependent se bazeaza pe codependent sa aiba grija de el, sa il sprijine si sa ii repare greselile. In unele cazuri, dependentul nu poate avea grija de propria persoana, iar in altele, se afla intr-o stare de neajutorare. Codependentul devine obisnuit sa fie acea persoana la care oamenii apeleaza pentru ajutor. De aici senzatia acestuia ca increderea in propria persoana este strans legata de capacitatea lui de a ajuta, de a repara sau de a fi proactiv”.

De aici porneste cea mai mare problema legata de codependenta, iar Alexis Nicole White, autoare si specialista in relatii spune: „codependentii nu pot lua singuri decizii sau nu sunt siguri de propriile sentimente”.

Redobandirea puterii de decizie

Si ajungem si la evidenta intrebare: daca dam semne ca suntem intr-o relatie codependenta – ce putem face? Martinez spune ca exista anumite lucruri pe care le putem face pentru a schimba dinamica relatiei, insa asta depinde de rolul pe care il ai: „daca esti cel dependent, incepe sa faci singur lucruri pentru tine, refuza ajutorul codependentului. In cazul codependentului, trebuie sa il lase pe dependent sa devina independent”.

Cu alte cuvinte, „sa-l lasi pe dependent sa se descurce, sa faca lucruri pentru el, sa-l ajuti doar cand ti se cere, sau sa-l inveti sa faca lucruri pentru prima oara pentru a continua sa le faca in viitor”. Martinez spune ca terapia poate sa ajute in acest proces, care nu este tocmai usor. Se poate incerca si terapia de cuplu, daca partenerii sunt cu adevarat interesati sa faca o schimbare in bine.

Terapeutul de sex si relatii Stefani Threadgill spune ca „in cele din urma, scopul este sa se creeze o simetrie in relatie, pentru ca este nevoie si de dependenta, codependenta si independenta. Este nevoie de echilibru”.

Chiar daca nu este usor sa schimbi ce nu functioneaza intr-o relatie, acest lucru este posibil, in timp. Trebuie sa stiti, in primul rand, care e sursa problemelor voastre.

Foto: Shutterstock.com