Nu sariti peste aceasta etapa esentiala daca vreti ca relatia voastra sa dureze

1
De Alice Moisescu
17 nov. 2018

Fazele prin care treci pe parcursul unei relatii de iubire, de la indragosteala si pana la iubire echilibrata si autentica, te pot face sa te simti ca intr-un montagne russe. Dar merita sa stii dinainte despre asta, ca sa fii pregatita.

De-a lungul timpului, stiinta ne-a aratat ca dragostea se joaca cu mintile noastre, mai ales la inceputul relatiei.

Atunci cand ne indragostim, incepem sa trecem prin tot felul de faze ce au legatura cu dorinta noastra arzatoare de a-l cuceri pe cel care ne-a furat inima.

Depunem eforturi majore pentru a impresiona si ne dorim dragoste in schimb.

Dar ce se intampla atunci cand relatia devine serioasa? Studiile arata ca aceasta euforie dispare dupa 18 luni – 3 ani de la inceputul relatiei. Ceea ce sustine o relatie pana in punctul acela sunt sentimentele de dragoste, incredere, prietenie si conexiune sexuala care nu sunt induse chimic, ci mai degraba simtite autentic.

Cand iubirea devine ratiune

Insa in aceasta perioada devenim si mai rationali decat la inceput, astfel ca ajungem sa ne judecam partenerul in functie de actiunile sale. Avem asteptari cu privire la iubire, si vrem mai mult ca niciodata ca acestea sa fie indeplinite, mai ales ca acum vedem mai clar cat am primit din tot ceea ce am visat vreodata.

A face fata acestei parti relationale (sa il vezi pe celalalt clar) este un moment dificil pentru multe cupluri.

In lumina realitatii, daca asteptarile si visurile pentru un viitor impreuna nu se aliniaza, multe cupluri cred au motive puternice pentru a pune capat relatiei, refuzand sa mai lupte pentru a-si rezolva diferentele.

Multi oameni, atunci cand sunt orbiti de dragoste sau de starea euforica de indragosteala, ignora semnele ca partenerul lor nu este el ideal sau ca relatia lor nu merge asa cum ar trebui. Apoi, treziti la realitate, nu-si mai recunosc partenerul, spun oamenii de stiinta.

Nu e bine sa sariti peste etapele firesti ale unei relatii

Foarte multe cupluri fac pasul mutatului impreuna sau se casatoresc in timpul perioadei de cunoastere. De pilda, nu e un lucru neobisnuit sa vedem cupluri care se casatoresc la 2 sau 3 ani dupa ce s-au cunoscut. Astfel ca deciziile majore sunt mai dificile atunci cand incepi descoperi defectele partenerului tau.

Daca alegi sa ignori realitatea, acest lucru nu te va ajuta prea tare. Trebui sa ai curaj sa faci fata realitatii alegerilor tale daca vrei ca relatia ta de cuplu sa reziste.

Foto: Shutterstock.com