Oamenii te plac mai mult decat crezi tu, spun statisticele

1
De Alice Moisescu
22 oct. 2018

Exista ceva mai rau decat schimbul initial de discutii generale fara substanta, fara continut, fara vibratie pe care le porti cu persoane pe care abia le-ai cunoscut?

Desigur: analiza conversatiei de dupa. Oare ai fost plictisitoare, seaca, terna? Oare ai facut vreo gluma proasta? Oare ai fost enervanta? Frica de o prima impresia proasta este intotdeauna UNIVERSALA.

Insa, a venit momentul sa ne calmam, intrucat un studiu publicat in Pshychological Science arata ca oamenii ne plac mai mult decat credem.

La acest studiu au participat persoane care nu se cunoasteau si care au fost puse sa converseze una ce cealalta. La finalul conversatiei, au fost rugate sa dea note acesteia dar sa estimeze si ce nota au primit ei.

Rezultatele au fost interesante: s-a observat ca participantii se subestimau, oferindu-si note mai mici decat primeau. Diferenta a fost mai evidenta in cazul personelor usor timide, intrucat acestea considera ca nu au abilitati conversationale.

In consecinta, specialistii trag un semnal de alarma.

Avem tendinta de a neglija semnalele care atesta faptul ca cealalta persoana se bucura de conversatie, deoarece suntem prea implicati in a ne gandi la propria performanta, la autoanaliza, la ce ar trebui sa spunem, cum ar trebui sa spunem, la cum ar trebui sa ne purtam, etc.

Acesta poate fi si motivul pentru care uitam imediat numele interlocutorului nostru, imediat dupa ce acesta s-a prezentat.

Cercetatorii au studiat si un grup de studenti care locuiau impreuna. Acestia si-au dat note la inceputul anului universitar, dar si la cateva luni dupa mutarea acestora impreuna.

S-a observat ca diferenta dintre nota pe care credeau o vor primi si cea pe care au primit-o in mod real real era foarte mare. Ceea ce indica faptul ca impresia ca oamenii nu ne plac poate persista mult timp.

Bine, bine, dar solutia?

Tot expertii ne transmit urmatoarele: Daca vrei sa fii apreciat, trebuie in primul rand sa schimbi modul in care te vezi pe tine. Sa iti schimbi mindsetul. Apoi, vor incepe si ceilalti sa iti admire frumusetea! Mintea este organul schimbarii.

Foto: Instagram – Hannah Neese