Prima sedinta la psiholog: la ce trebuie sa te astepti

1
De Cristina Tudor
16 mai 2022

Cum va fi prima sedinta? O sa ma simt in siguranta? Oare am sa imi pot deschide sufletul in fata unui strain?

Foarte multe persoane isi pun intrebari legate de prima sedinta de psihoterapie. Cum ar trebui sa fie aceasta? Oare se intampla totul asa cum am vazut in filme? Oare va fi psihologul potrivit sau nu am nimerit bine? Cat va dura procesul terapeutic si daca am sa scap datorita psihoterapiei de toate problemele mele? Acestea sunt doar cateva din intrebarile cele mai intalnite, la persoanele care se gandesc sa apeleze la un psihoterapeut. Dar, sa le luam pe rand…

Cum va fi prima sedinta? O sa ma simt in siguranta? Oare am sa imi pot deschide sufletul in fata unui strain?

Raspunsul poate avea legatura cu psihoterapeutul, dar si cu pacientul. In privinta psihoterapeutului putem vorbi despre: experienta, abordare terapeutica (pentru ca exista mai multe scoli de psihoterapie care au abordari diferite) si spatiul terapeutic in care acesta isi desfasoara activitatea. Pentru a va asigura de faptul ca apelati la psihologul potrivit, este bine sa intrebati apropiatii care au mai fost la psihoterapie si au fost multumiti. De asemenea, puteti cauta pe internet informatii despre mai multi psihoterapeuti, pentru a va face o imagine de ansamblu, putand ulterior sa alegeti persoana care vi se pare cea mai potrivita.

Pacientul trebuie doar sa isi doreasca sa inceapa un proces terapeutic. Apoi, este bine sa incerce, in masura in care va putea si in functie de problemele prin care trece, sa se lase purtat in povestea terapeutica, condus fiind de psihologul ales. In cazul in care alegerea este potrivita, povestea acesta va curge lin, ajutandu-va sa va depasiti problemele pentru care ati venit.

Citeste continuarea pe Kudika.ro

Foto: depositphotos.com