Relatiile de durata au la baza doua trasaturi. Care sunt acestea?

1
De Cristina Tudor
16 oct. 2021

In zilele noastre, cand se pare ca tot mai multe casatorii sunt sortite divortului, nu este surprinzator de ce toata lumea vrea secretul unei relatii fericite si de lunga durata.

De multe ori ne intrebam care este secretul unei relatii frumoase, sanatoase si de succes? Exista nenumarate sfaturi si articole dedicate acestui subiect, pe o multime de platforme, de la diferiti experti in domeniu.

Cum tot mai multe casatorii se termina cu un divort, noi toti de intrebam si ne dorim sa aflam care sunt secretele unei relatii durabile si fericite.

Psihologul John Gottman a inceput sa descopere aceste secrete in anii 1970 printr-un studiu social si a continuat sa studieze cuplurile in ultimele patru decenii.

Gottman si colegul sau Robert Levenson au adus cupluri proaspat casatorite la laboratorul lor, numit „Laboratorul iubirii” si le-au conectat la electrozi, Cuplurile au raspuns apoi la intrebari despre relatia lor, cum s-au intalnit, ce conflicte majore au avut si ce amintiri pozitive.

„In timp ce vorbeau, electrozii masurau fluxul sanguin al subiectilor, ritmul cardiac si cantitatea de transpiratie pe care o produceau. Apoi, cercetatorii au trimis cuplurile acasa si le-au urmarit sase ani mai tarziu pentru a vedea daca sunt inca impreuna”, se explica in articolul original.

Maestri versus catastrofe

Folosind toate informatiile primite, Gottman a impartit cuplurile in doua categorii: masters, adica maestri, cei fericiti si impliniti si dupa sase ani si disasters, prin urmare catastrofe, cuplurile care fie se despartisera, fie erau inca impreuna, dar nemultumiti de casniciile lor.

Catastrofele, potrivit lui Gottman, aratau calme in exterior, dar in interior, „ritmul cardiac era rapid, glandele sudoripare erau active si fluxul sanguin rapid”.

Pe scurt, au aratat un raspuns de lupta sau fuga de intrebari.

Chiar si atunci cand vorbeau despre cele mai banale lucruri, aceste cupluri erau in defensiva, pregatite sa atace sau sa fie atacate. Si relatiile acestor cupluri s-au deteriorat mult mai repede.

Citeste continuarea pe Eva.ro.

Foto: Pexels.com.