16 schimbari pe care le asteptam de la ceilalti, dar pe care noi nu le facem niciodata

1
De Daniela Mitran
23 iun. 2019

Avem foarte multe asteptari de la ceilalti. Insa, de cele mai multe ori, uitam sa punem in practica ceea ce credem ca ar trebui facut. Ceea ce e firesc, insa n-ar strica sa te schimbi un pic la acest capitol…

Sa asteptam de la ceilalti este firesc. Sa ne cream iluzii si sa avem speranta ca lucrurile vor iesi asa cum ne dorim este, de asemenea, firesc. Cu toate acestea, fiecare dintre noi face aceeasi greseala. Aceea de a astepta ca altii sa se schimbe, uitand de propria „ograda”.

Si asta nu inseamna ca ceea ce facem noi este mereu gresit. Sau corect. Este vorba de perceptia pe care o avem despre viata si despre ceea ce credem ca trebuie sa facem.

16 schimbari pe care le asteptam de la ceilalti

Probabil ca si tu ai trecut prin astfel de momente. In care ai avut asteptari de la alti oameni, ti-ai dorit ca ei sa se schimbe, insa tu nu ai fost dornica sa schimbi nimic la tine.

1. Asteptam ca ceilalti sa fie onesti si deschisi

Onestitatea nu este doar o calitatea pe care sa o asteptam de la ceilalti. Ci este o calitate pe care trebuie toata lumea sa o aiba. Nu trebuie ca totul sa fie convenabil doar pentru noi.

2. Sa fie toleranti

Vrem ca oamenii sa devina mai toleranti, sa inteleaga ca a fi om inseamna sa gresesti. Sa nu mai puna atata presiune pe noi sa fim perfecti. Insa din pacate uitam ca si noi suntem de multe ori foarte critici cu cei din jur. Nu le intelegem actiunile si uneori chiar le spunem cum ar trebui sa-si traiasca viata.

3. Asteptam ca ceilalti sa faca primul pas

Pe lista cu schimbari pe care le asteptam de la ceilalti se situeaza si intentia de a deschide o discutie. Aceea de a face primul pas intr-o interactiune. Daca si tu astepti ca ceilalti sa faca primul pas, nu o mai face. Fii tu cea care sparge gheata, nu e atat de greu.

4. Nu intelegem cand altii nu empatizeaza cu lucrurile care ne afecteaza

Avem tendinta sa ii blamam pe toti cei care nu empatizeaza cu noi si suntem deranjati in momentul in care descoperim ca au conceptii diferite despre viata. Conceptii, visuri si speranta cu care noi insine nu empatizam. Ne asteptam ca ceilalti sa ne inteleaga perspectivele, pentru ca, evident, sunt cele mai bune. Dar nu suntem capabili sa ne deschidem spre perspectivele altora.

5. Asteptam ca altii sa aiba incredere deplina in noi

Suntem deranjati ori de cate ori ceilalti nu au incredere deplina in noi. Insa noi insine punem la indoiala tot ce face sau spune cineva. Ba chiar ne e greu sa acceptam gesturi de generozitate, pentru ca nu stim ce se afla in spatele lor.

6. Afirmam cu usurinta ca alte persoane sunt egoiste

De multe ori, cand avem nevoie de alinare, de un gand bun sau de un sfat, iar persoanele din jurul nostru nu sunt alaturi de noi, afirmam cu usurinta ca sunt egoiste. Insa uitam ca fiecare persoana are propriile prioritati. Iar acest lucru ni se poate intampla si noua. Nu putem fi mereu „la datorie” cand un apropiat are nevoie de noi. Conjuncturile nu sunt mereu favorabile.

7. Asteptam de la ceilalti sa se puna in locul nostru

Sa afirmam ca alte persoane sunt inguste la minte, in conditiile in care nu stiu pe deplin cu ce situatii ne confruntam, este complet gresit. Sa asteptam ca alte persoane sa inteleaga mereu prin ce trecem este, de asemenea, complet gresit. Sa asteptam ca alte persoane sa nu ne judece este complet gresit. Pentru ca si noi facem la fel. De cate ori nu s-a intamplat sa judeci un coleg sau un strain?

8. Asteptam de la ceilalti sa ia mereu deciziile corecte

Observam cum alte persoane stau in relatii nepotrivite. Le este teama sa isi exprime sentimentele si sa confrunte situatia. Insa si noi facem aceleasi greseli. Alegem calea cea mai simpla, chiar daca nu este intotdeauna in favoarea noastra. Sau corecta.

9. Acceptam doar in teorie ca fiecare persoana are propriul sistem de credinte

Afirmam de foarte multe ori ca intelegem diversitatea religioasa. Insa in aceeasi masura avem tendinta sa-i judecam pe cei care nu gandesc ca noi. Care au alt sistem de credinte. Care respecta alte dogme sau care au alte obiceiuri.

10. Ii judecam pe cei care… judeca

Observam de foarte multe ori cum alte persoane au tendinta sa-i judece prea mult pe cei din jurul lor. Noi, la randul nostru, judecam acele persoane. Cu totii credem ca avem dreptate. Si astfel se formeaza un cerc vicios.

11. Asteptam de la ceilalti sa nu faca glume la adresa noastra

Aproape ca nu mai poti afirma nimic fara ca cineva sa nu se simta lezat. E foarte greu sa fii „corect politic”. Asteptam de la ceilalti sa nu ne ironizeze cultura, religia, filosofia de viata, insa noi profitam de prima ocazie pe care o avem pentru a glumi pe seama lor. Si facem asta fara sa ne dam seama.

12. Asteptam ca ceilalti sa se aprecieze mai mult

Despre apreciere si recunostinta se vorbeste foarte mult. Vedem alte persoane care nu sunt capabile sa isi aprecieze calitatile, insa facem si noi aceeasi greseala. Mai mult decat atat, ori de cate ori suntem la pamant, asteptam ca ceilalti sa ne motiveze.

13. Credem ca orice persoana se poate schimba oricand

Orice schimbare are nevoie de timp. Indiferent ca este vorba de stil de viata, alimentatie, mod de gandire sau comportament… toate aceste lucruri nu se schimba peste noapte. Daca stai sa analizezi, nici tu nu poti face o schimbare in momentul in care iti propui acest lucru. De ce ai avea pretentia ca altii sa se schimbe foarte repede?

14. Asteptam ca ceilalti sa aiba un comportament pe care noi il consideram corect

Este simplu sa ne enervam cand alte persoane vorbesc prea tare la telefon. Sau cand cineva nu respecta niste reguli pe care noi le consideram importante. Insa in aceeasi masura facem foarte multe greseli pe care alte persoane le observa. Si care pot fi deranjante. Sa judecam este usor. Sa observam si sa facem schimbari este mai greu.

15. Nu ne plac persoanele false

Unele minciuni sunt nevinovate, iar altele pot sa raneasca. Insa un lucru este cert: nu ne plac persoanele false. Dar, daca stai sa iti analizezi comportamentul, poti sa afirmi ca ai fost mereu o persoana sincera? Poate ca unele minciuni nu puteau fi evitate. Sau poate ca au fost situatii in care ai avut motive reale sa ascunzi adevarul…

16. Asteptam ca ceilalti sa ne iubeasca neconditionat

Alergam toata viata dupa iubire. Asteptam ca alte persoane sa ne valideze, sa ne ofere dragoste si afectiune. Insa iubirea de sine este cea mai importanta. Cand ai privit ultima oara in sufletul tau? Te-ai pus vreodata pe primul loc? Daca nu invatam sa ne iubim, in mod sigur nu vom cunoaste fericirea cu adevarat. Asteapta iubire neconditionata in primul rand de la tine insati.

Foto: Shutterstock.com