6 semne ca actionezi din orgoliu, si nu din inima

1
De Cristina Tudor
22 iun. 2020

Eckhart Tolle da una dintre cele mai complete si mai complexe explicatii asupra egoului in cartea sa „Un pamant nou”.

Egoul apare in copilarie, atunci cand invatam sa ne identificam cu lucruri din exteriorul nostru si, daca nu constientizam, continua sa ne conduca viata, departe de cine suntem cu adevarat. Iata sase semne ca actioenzi din ego si nu din inima.

Esti in ego atunci cand iti construiesti identitatea prin asociere cu un anumit obiect si cand te identifici cu lucruri exterioare tie – de la haine la pozitie sociala si rolul pe care il ai intr-o familie. Cine esti tu cu adevarat nu are nici o legatura cu aceste aspecte.

Daca viata ta pare un film pe repeat, sunt sanse mari ca actiunile si deciziile tale sa fie conduse de ego. Ego-ul este conditionat de trecut si, prin urmare, recreeaza stiatii vechi cu variatie mai mult sau mai putin mare. Condiitionarea se manifesta si in felul in care reactionezi in loc sa actionezi atunci cand esti pusa intr-o situatie care te provoaca si in care elemente lumii exterioare provoaca reactii aprinse si te tulbura.

Tot egoul te face sa cumperi obiecte doar pentru ca au eticheta unui designer cunoscut sau pentru ca acestea sunt percepute in societate drept simboluri ale unuii anumit statut social. Identificarea egoului cu aceste obiecte duce la aparitia atasamentelor fata de acestea si la experimentarea suferintei in cazul in care obiectele respective se pierd sau se deterioreaza.

Citeste continuarea pe Kudika.ro.

Foto: Unsplash.com.