7 semne care arata lipsa de respect din partea partenerului

1
De Mia Nicolescu
25 mart. 2022

O relatie sanatoasa, cu doi parteneri fericiti, se bazeaza pe iubire, incredere si respect.

Si toate acestea sunt exprimate in diferite forme. Respectul, spre exemplu, nu este doar atunci cand iti tine usa ca sa iesi tu prima sau iti trage scaunul ca sa te asezi la masa. Respectul inseamna mai mult decat atat, iar lipsa lui reprezinta un pericol mare pentru relatia de cuplu.

Evitarea sau intreruperea conversatiilor serioase

Incapacitatea sau lipsa dorintei de a purta conversatii serioase poate fi o dovada reala a lipsei de interes din partea partenerului. Lipsa de interes in ceea ce priveste punctul tau de vedere si ceea ce ai de povestit, dar si fata de tine, sustine asistentul social clinic si psihologul specializat in relatia de cuplu – Darcy Sterling.

Daca, in schimb, partenerul recunoaste ca nu are dispozitia necesara pentru o astfel de discutie deoarece a avut o zi aglomerata la munca sau pentru ca pur si simplu nu este in apele lui si se simte fara energie, situatia se schimba. Aici nu este vorba de lipsa de respect, adauga psihologul Christiana Awosan. Prin stabilirea unui alt moment pentru a discuta, partenerul iti lasa de inteles ca si nevoile tale sunt importante pentru el.

Ce se intampla atunci cand nu te respecta

7 semne care iti arata ca ii pasa mai mult decat crezi

Abordarea subiectelor delicate in momente nepotrivite

Un alt semn care indica lipsa de respect este atunci cand, desi te vede ca esti incarcata emotional, stresata sau aglomerata, el insista sa iti povesteasca ceva delicat sau sa se planga la tine, fara sa ii pese de starea ta. Tu spune-i inca o data ca nu este momentul potrivit, deoarece ca nu te poti concentra acum sa il asculti asa cum ar trebui, lucru pe care el ar trebui sa il inteleaga si sa il respecte.

Nu iti ofera timp si spatiu sa te linistesti

Ca si in cazul de mai sus, partenerul nu intelege ce inseamna sa iti respecte intimitatea sau pur si simplu nu il intereseaza cum te simti, pretentia lui este sa iti faci timp pentru el si sa ii acorzi atentia care crede ca i se cuvine. Mai mult, in timpul unei discutii aprinse, desi ii ceri sa incheiati pentru moment discutia pentru ca simti nevoia sa te linistesti, acesta vine dupa tine si iti cere sa clarificati lucrurile acum.

“Daca cineva iti cere spatiu ca sa isi limpezeasca mintea, este bine sa ii respecti aceasta necesitate.”, spune Dr. Sterling.

Cum iti dai seama ca nu te respecta

Foloseste un ton agresiv

“Nu este vorba despre ce ai spus, ci despre cum ai spus” – o expresie cat se poate de adevarata, avand in vedere ca tonul pe care vorbim exprima cel mai bine felul in care ne simtim.

Dr. Awosan si Dr. Sterling prezinta doua exemple cand cineva ar putea folosi tonul agresiv: condescendenta (atunci cand cineva iti spune ca ii pare rau ca te simti asa) si sarcasmul (cand reactia cuiva la ingrijorarea ta este, de exemplu, “Oh, Doamne, sunt cea mai proasta persoana din lume”, insotita de datul ochilor peste cap.

Bineinteles, tonul agresiv vine de cele mai multe ori la pachet cu cuvinte care ranesc.

Povesteste celorlalti secretele tale

Te-ai deschis in fata lui si i-ai povestit ce simti, ce gandesti, ce visezi, crezand ca dezvaluirile tale intime raman intre voi doi. Nu la fel a crezut si el, din moment ce nu i s-a parut neadecvat sa le discute mai departe cu prietenii comuni. Putem sa ii luam apararea si sa zicem ca nu stia ca este un secret, dar daca i-ai precizat ca vrei sa ramana intre voi si el nu a tinut cont de asta, atunci apare o problema in relatia de cuplu, sustine specialistul in relatii Shula Melamed.

Are pretentia sa fie pus pe primul loc

“Daca partenerul tau se supara pentru ca nu esti mereu disponibila pentru el, acesta este un semn clar ca te afli pe un teritoriu periculos”, spune Shula Melamed. Mai mult, acest tip de comportament poate indica faptul ca partenerul tau considera ca timpul lui este mai important decat al tau.

Foto: depositphotos.com