Simti ca relatiile iti rapesc libertatea si te „sufoca”? Iata care e explicatia!

1
De Irina Constantin
11 dec. 2021

Ai cunoscut recent pe cineva, te-ai indragostit, dar dupa un timp a aparut senzatia ca esti constransa si sufocata?

Senzatia de ingradire in relatii poate aparea oricand. Pentru unele persoane, apare imediat dupa oficializarea legaturii dintre parteneri. Pentru altele, apare atunci cand relatia implineste o luna sau un an.

Indiferent de caz, exista un numar de motive concrete pentru care poti simti acest lucru. Unele au de-a face cu relatia in sine, in timp ce altele te privesc pe tine si aspecte profunde ale experientei tale.

Iata cateva posibile motive pentru care experimentezi senzatia de ingradire in relatii!

1. Ai o relatie de tip fuziune

Stii acele cupluri care fac TOTUL impreuna? S-ar putea sa fie chiar cazul tau. Tu si partenerul mancati impreuna, va pregatiti de plecare impreuna, mergeti la cumparaturi impreuna. Nu stati despartiti nicio clipa, nici macar atunci cand va spalati pe dinti!

Acest fel de relatie de tip „fuziune” te poate determina, dupa un timp, sa te simti ingradita. Poti sa te simti sufocata si privata de intimitate si libertate. In acest caz, incearca sa pui limite si sa creezi noi contexte de petrecere a timpului separat, macar o ora pe zi sau de cateva ori pe saptamana.

2. Partenerul doreste tot timpul sa detina controlul asupra timpului tau

Senzatia de ingradire in relatii poate aparea atunci cand ai un partener care doreste sa se afle tot timpul in control. Acesta iti trimite mesaje de mai multe ori pe zi, iar daca nu ii raspunzi in cinci minute, te suna. Iar daca nu raspunzi la telefon, se supara pe tine si transforma totul intr-o drama.

De asemenea, acest sentiment neplacut apare si atunci cand partenerul nu este de acord cu activitatile tale independente de el, cum ar fi iesirile cu prietenii sau familia, hobby-urile sau alte contexte care nu il implica.

5 lucruri pe care sa le stii despre intuitia ta: Cand trebuie si cand NU trebuie sa o asculti?

3. Relatia ta cu parintii a fost una plina de obligatii si constrangeri

Uneori, senzatia de ingradire in relatii nu are deloc de-a face cu partenerul, ca in exemplele de mai sus, ci cu felul in care tu te raportezi la lucruri. Poate ca, atunci cand erai mica, mama ta te facea sa te simti mereu obligata sa mergi cu ea peste tot sau sa iti petreci weekendurile acasa – in caz contrar, erai santajata emotional si facuta sa te simti vinovata, ba chiar erai pedepsita.

In aceste cazuri, este posibil ca acest copil interior sa iasa la suprafata si, la orice urma de apropiere de un partener, sa iti doresti sa fugi, pentru a evita disconfortul si presiunea.

4. Ai invatat inconstient sa asociezi relatiile cu pierderea independentei

Poate ca ai avut in jurul tau persoane care au spus mereu lucruri precum „casatoria este o cusca” sau „relatia serioasa inseamna sfarsitul libertatii”. Aceste perspective s-au lipit de tine imediat, mai ales daca aveai o varsta frageda si nu foarte multa experienta cand vine vorba despre relatii amoroase.

Este foarte posibil ca senzatia de ingradire in relatii pe care o experimentezi acum sa nu fie, de fapt, a ta, ci preluata de la cei din jurul tau, cu mult timp in urma.

5. Nu ai invatat sa impui limite sau acestea nu ti-ai fost respectate

Cand sistemul tau de limite este inexistent, poti foarte usor sa simti senzatia de ingradire in relatii. De asemenea, daca limitele tale ca adolescent sau copil nu au fost niciodata respectate de catre parinti si alte persoane apropiate, este posibil ca acum sa resimti orice fel de atasament ca pe o ingradire enorma.

Daca te regasesti in situatiile de mai sus, este momentul sa iti reevaluezi perspectivele. Intreaba-te ce preconceptii ai despre relatii si de unde le-ai luat. Cum te afecteaza ele in prezent? Poti, oare, sa rescrii narativele? Raspunsul este intotdeauna „da”!

Foto: depositphotos.com