Simti presiunea de a fi productiva in perioada de autoizolare? 3 ganduri care te vor linisti

1
De Irina Constantin
14 apr. 2020

Incepe un proiect nou, apuca-te de sport, practica yoga, participa la cursuri si workshopuri online!

Fara indoiala, ai simtit si tu presiunea de a fi productiva, care pluteste in aer in aceasta perioada. Multe persoane promoveaza ideea de a profita la maximum de timpul liber petrecut in casa.

Intr-adevar, daca te simti in forma, poti transforma contextul actual intr-o oportunitate de crestere si dezvoltare. Cu toate acestea, multe persoane se simt coplesite de situatie, iar presiunea in plus nu ajuta absolut deloc.

3 ganduri despre presiunea de a fi productiva: Nu lasa parerile din exterior sa iti afecteze starea!

1. Fiecare persoana se raporteaza la propriul ei context

De cele mai multe ori, uitam ca fiecare dintre noi traieste si gandeste diferit. Avem experiente si trauma diferite, iar acestea ne afecteaza enorm modul in care privim lumea.

De exemplu, cineva care a avut o stare emotionala buna inainte de pandemie este posibil sa isi pastreze atitudinea optimista si sa valorifice la maximum timpul disponibil, indemnandu-i si pe ceilalti sa procedeze la fel.

8 moduri prin care singuratatea iti va transforma sufletul

Pe de alta parte, o persoana cu un fond de anxietate, care tocmai a trecut printr-un eveniment traumatic, va fi ceva mai afectata de situatia actuala. Drept urmare, nu va putea sa fie productiva sau sa se concentreze pe activitati care solicita efort si atentie.

Astfel, in orice tabara te-ai afla, nu uita ca situatia ta este diferita de a celorlalti. Este in regula sa existe perspective diferite, asa ca nu te simti vinovata pentru propriul tau mod de a gestiona lucrurile.

2. Modalitatile de coping difera de la o persoana la alta

Chiar daca pare ca unii nu sunt afectati deloc de ce se intampla in lume, realitatea este diferita. Cu totii suntem influentati de starea actuala, intr-un fel sau altul. In plus, fiecare dintre noi reactioneaza in mod diferit la stres, ingrijorari, autoizolare si presiune.

Pun pariu ca nu stiai asta despre creierul tau

Unele persoane rezista mai bine atunci cand isi ocupa non-stop mintea cu ceva anume (sport, citit, lucrat, invatat, yoga, gatit etc.). Facand multe lucruri si simtindu-se productive, ele evita starile de anxietate si gandurile negative ce ar putea sa apara.

Apoi, exista si persoane pe care frica le „paralizeaza”. In acest caz, pot aparea stari depresive, anxietate, dorinta de a sta in pat toata ziua si de a nu face nimic pana cand situatia nu se stabilizeaza.

Modul in care fiecare dintre noi gestioneaza situatia este diferit. Asadar, fa doar ce simti ca functioneaza pentru tine, fara sa te simti vinovata sau judecata!

3. Social media nu prezinta realitatea

Mai mult decat oricand, consumul excesiv de Facebook si Instagram poate fi nociv. Stim ca postarile oamenilor pe care ii urmaresti par pline de viata, dar nu uita ca retelele sociale vor prezenta intotdeauna partea buna si stralucitoare a lucrurilor.

5 seriale captivante pe care sa le urmaresti daca ti-a placut YOU: Te vor tine in suspans la fel de mult!

Asadar, bucura-te de energia buna de pe Instagram, dar nu te invinovati si nu crede ca toata lumea este super productiva, cu exceptia ta. Fii blanda cu tine si ia totul pas cu pas!

Foto: Unsplash.com