Tipul de personalitate predispus sa insele: Ce fel de oameni sunt atrasi in capcana infidelitatii

1
De Maria Constantin
8 nov. 2019

Cei care sunt mai predispusi sa insele au cateva trasaturi comune de personalitate. Un studiu recent arata cine este mai expus la infidelitate.

Desi avem impresia ca putini sunt cei care calca stramb, raspandind in jurul lor nefericire, adevarul e ca o parte destul de insemnata a populatiei are o escapada amoroasa – unele studii sugereaza ca unul din cinci oameni si-a inselat cel putin o data partenerul.

Dar daca sunt atat de multi cei infideli, inseamna ca sunt anumiti oameni predispusi sa incerce o aventura? Un nou studiu, publicat de jurnalul Personality and Individual Differences ofera cateva raspunsuri.

Cei mai fideli si cei mai infideli

Cercetatorii au analizat personalitatea a 576 de adulti, comportamentul lor atunci cand flirteaza si motivele care ii ghideaza spre escapade amoroase in afara relatiei. Care a fost trasatura de personalitate care este cel mai putin predispusa sa insele? Constiinciozitatea – pe care o au persoanele foarte responsabile, cu verticalitate si autodisciplinate. Este logic, noteaza mindbodygreen.

Dar care a fost tipul de personalitate cel mai predispusa la infidelitate? Cei care sunt foarte deschisi. La prima vedere, nici aceasta concluzie nu reprezinta o surpriza – o persoana deschisa la noi experiente ar fi, desigur, mai atrasa de o aventura.

Poti fi infidel fara sa-ti dai seama? 6 tipuri de infidelitate

Astfel de persoane foarte deschise tind sa fie si foarte creative, au mai multa imaginatie, sunt mai libertine din punct de vedere sexual si au mai multe calitati pe care de regula le consideram pozitive. Aceste caracteristici conteaza mult, pentru ca, de regula, ii pretuim pe cei care au aceste trasaturi, iar faptul ca acum acestea apar in legatura cu inselatul contrazice impresia ca doar unii oameni sunt predispusi sa insele.

„Cei care insala nu se trezesc dimineata gandindu-se cum sa-si raneasca partenerul in ziua aceea. Multi dintre cei care insala nu sunt neaparat niste oameni rai, ci doar oameni care iau decizii proaste care ii ranesc pe altii”, a explicat terapeutul Tammy Nelson.

Femeile, mai putin predispuse sa insele

Studiul a mai descoperit si alte tendinte interesante: femeile sunt mai putin predispuse sa calce stramb decat barbatii, la fel si persoanele implicate in relatii care le ofera satisfactie, in contradictie cu cele care au relatii nefericite.

Un alt indicator care prezice infidelitatea este contextul cultural, scrie site-ul citat. „Per ansamblu, pe baza datelor noastre, putem prezice ca femeile sunt grupul cel mai constiincios si au o deschidere mai redusa, au relatii de care sunt multumite sau se afla intr-un context in care infidelitatea are consecinte negative severe”, noteaza studiul.

„Grupul care are cele mai mari sanse sa insele este cel al barbatilor nemultumiti de relatia lor, cu o constiinciozitate redusa si foarte deschisi, care traiesc intr-un context in care infidelitatea masculina nu este taxata sever”, explica cercetatorii.

Ce cred barbatii despre infidelitate si de ce isi inseala partenerele

Cu alte cuvinte, am putea fi putin de vina cu totii pentru ca infidelitatea s-a raspandit atat de mult in prezent: o cultura care accepta mai usor aventurile, ba chiar le incurajeaza, duce la mai multe astfel de episoade, noteaza mindbodygreen.

Acest lucru inseamna ca desi infidelitatea e ceva obisnuit, nu trebuie sa o trecem cu vederea. Daca dorim sa cream o cultura a relatiilor cu mai multa empatie si mai putina suferinta, este important sa taxam escapadele in afara relatiei. Dar nu tratand autorul ca pe un „om rau”, ci luand ferm pozitie si explicand ca o asemenea actiune nu este ceva bun si impune mai multa auto-analiza si schimbare interioara a celui care greseste, puncteaza site-ul citat.

Foto: Getty Images.