Toxicitatea din spatele perfectionismului: 5 semne ca ai comportamente care iti fac rau

1
De Irina Constantin
14 mai 2021

La un moment dat, era chiar cool sa te lauzi ca esti perfectionista. Acum stim ca este un comportament care nu iti face decat rau.

Eu nu pot sa dorm linistita pana nu stiu ca am facut tot ce aveam pe lista. E imposibil sa las un lucru pana nu ma asigur ca l-am facut ireprosabil. Vai, dar nu concep sa gresesc, totul trebuie sa fie perfect! Nu exista jumatati de masura.

Daca discursul de mai sus iti suna foarte cunoscut si te regasesti partial sau total in el, inseamna ca ai de-a face cu un perfectionism toxic. Mai exact, dorinta ta de a face totul perfect iti afecteaza viata intr-un mod negativ, contrar asteptarilor tale. Chiar daca nu realizezi acum, o astfel de atitudine poate duce la epuizare, o stima de sine scazuta si, per total, senzatia ca niciodata nu esti suficient de buna.

Perfectionism toxic: 5 comportamente care iti fac mai mult rau decat bine

1. Te lauzi sau te simti mandra ca nu dormi suficient

In cercul tau de prieteni, esti cea care se odihneste cel mai putin. Cand alte persoane scriu „noapte buna” pe chat, tu te mandresti cu faptul ca mai stai cel putin doua sau trei ore, sa termini niste taskuri. Crezi ca in felul acesta esti mai productiva, insa adevarul este ca, pe termen lung, lipsa odihnei iti va dauna foarte tare, pana in punctul in care vei ajunge la burnout.

2. Iti setezi obiective aproape imposibil de atins

Crezi ca obiectivele tale imense te vor motiva sa cresti si sa te dezvolti. Esti adepta zicalei „no pain, no gain” si te fortezi intotdeauna sa te depasesti pe tine. Partial, s-ar putea sa ai dreptate. Uneori, este bine sa te provoci pe tine insati cu scopul de a avansa.

Cu toate acestea, daca iti stabilesti scopuri intangibile, care nu au legatura cu realitatea, vei avea parte de foarte multe frustrari, ceea ce te va duce la punctul urmator.

3. Te critici foarte dur atunci cand nu te ridici la standardele imposibile setatate… tot de tine!

Atunci cand esuezi in a-ti indeplini obiectivele dificile, intri in pielea unui adevarat bully, fata de tine insati. Iti vorbesti urat si te critici folosind cele mai dure cuvinte. Te indoiesti de tine si te pui la pamant.

Cu totii avem un critic interior, insa acesta trebuie sa fie educat, pentru a nu depasi anumite limite. Cand criticul este lasat sa se manifeste la putere maxima, rolul sau inceteaza a fi acela de a motiva, de a corecta si de a impinge spre evolutie. In schimb, vei deveni cel mai de temut dusman pentru tine insati!

4. Ai o obsesie pentru alimentantie sanatoasa si sport

A manca sanatos si a avea o viata activa este excelent. Poate chiar este cea mai buna idee pe care o poti implementa in viata ta. Totusi, daca stilul de viata a devenit o obsesie, iar orice iesire din „regulament” te face sa te simti oribil, ai de-a face cu un perfectionism toxic.

Retine ca o felie de pizza nu este sfarsitul lumii, iar o saptamana cu mai putina energie se poate transforma intr-o saptamana de odihna, nu intr-una in care tragi de tine cu orice pret, doar pentru a bifa un numar de antrenamente.

3 motive pentru care a ramane suparata pe cineva fara sa ii spui motivul este extrem de toxic

5. Preferi sa procrastinezi in loc sa faci o treaba doar buna, nu perfecta

Ai de lucrat la un proiect care te entuziasmeaza, insa nu simti ca ai foarte multa inspiratie si putere de munca. Asadar, in loc sa incepi sa lucrezi timid, cate putin, preferi sa amani. Daca nu poti face totul perfect din prima, ce rost are?

Acesta este un semn ca te-ai putea confrunta cu perfectionism toxic. Dorinta ta de a face totul perfect te poate face sa amani la nesfarsit unele lucruri, ceea ce nu inseamna decat ca vei rata sansa de a face ceva cu adevarat frumos, chiar daca nu este impecabil.

Foto: Unsplash.com.