3 motive pentru care a ramane suparata pe cineva fara sa ii spui motivul este extrem de toxic

1
De Irina Constantin
12 mai 2021

Inca de mici, am fost invatate sa ne aratam supararea si indignarea intr-un mod ineficient.

Fie ca ai observat acest comportament in randul adultilor din jurul tau (parinti, bunici, alte rude) sau in filme si videoclipuri muzicale, cu siguranta stii despre ce e vorba. Cineva se supara, insa nici nu se gandeste sa dezvaluie vreodata motivele. Celalalt trebuie sa isi dea seama, ca prin minune, ce a gresit si trebuie neaparat sa isi ceara mii de scuze.

Aceasta atitudine nu numai ca nu este sanatoasa, dar poate deveni si extrem de toxica, atat pentru tine, cat si pentru ceilalti. Comunicarea nemultumirilor este cheia rezolvarii conflictelor si evitarii frustrarilor!

3 motive pentru care a ramane suparata pe cineva fara sa ii spui de ce nu este deloc o idee buna

1. Nu vei primi niciodata scuzele pe care le astepti

Sa ne imaginam ca ai iesit la o cafea cu prietena ta. Aceasta a facut o gluma aparent nevinovata, dar care pe tine te-a deranjat foarte tare. Te-ai suparat si ti-ai schimbat atitudinea fata de ea, insa nu i-ai spus nimic. Acum, te astepti sa primesti scuze.

In primul rand, trebuie sa intelegi ca oamenii nu pot citi minti. Oricat de mult ne-ar placea sa fim intelesi in profunzime fara sa spunem prea multe lucruri, acest lucru este imposibil. De aceea, daca ceva te-a deranjat, este esential sa comunici.

Ce este infidelitatea emotionala si cum iti afecteaza relatia de cuplu?

Spune-i persoanei care este perspectiva ta. Daca acesteia ii pare rau ca te-a ranit (si, in cele mai multe cazuri, ii va parea), vei primi si scuze. In caz contrar, ele nu vor veni niciodata. Tu vei suferi crezand ca nu ii pasa, iar ea va suferi crezand ca nu iti mai doresti sa petreci timp cu ea.

2. Comportamentul persoanei care te-a suparat nu se va schimba intr-o directie favorabila

Atunci cand un comportament te-a deranjat foarte tare iti doresti, cu siguranta, ca acesta sa nu se mai repete. De aceea, comunicarea nemultumirilor este cruciala. O persoana nu va sti ca acel lucru te raneste extrem de tare, daca tu nu ii vei spune clar si raspicat acest lucru.

Drept urmare, daca iti vei continua relatia cu aceasta persoana fara sa ii spui ce te supara, nici ea nu isi va schimba comportamentul fata de tine. Asadar, te vei mai supara de multe alte ori, in loc sa rezolvi problema comunicand eficient.

3 lucruri pentru care nu trebuie sa te simti inferioara cand te compari cu persoane de aceeasi varsta

Chiar daca ti se pare dificil, incearca sa te exprimi prin expresii ca „atunci cand ai facut X, m-am simtit Y” sau „cand ai spus X, m-ai ranit pentru ca Y”.

3. Relatiile tale nu vor evolua

Atitudinea ta suparata fata de persoana care ti-a gresit s-ar putea sa transmita semnale mixte. Celalalt s-ar putea sa creada ca te distantezi fara motiv sau chiar se poate gandi ca ai fost deranjat de alte lucruri decat ai fost in realitate. Drept urmare, se va crea o confuzie generala, iar dinamica relatiei voastre va avea de suferit.

Cu siguranta, iti doresti sa ai relatii hranitoare, in care sa primeze sinceritatea, colaborarea, intelegerea si sustinerea reciproca. De aceea, comunicare nemultumirilor este un pas cheie in aceasta directe. Odata ce iti vei exprima liber gandurile, vei observa ca oamenii vor deveni si ei mai receptivi. In plus data viitoare vor tine cont de nevoile tale.

Foto: Unsplash.com.