Un simplu mesaj pe telefon iti poate distruge relatia – afla de ce

1
De Maria Dima
6 iul. 2020

Persoana care este langa tine este cea care o sa determine, in cea mai mare masura, dezvoltarea ta personala pe tot parcursul vietii. O sa o iubesti. O sa ai momente in care o sa o urasti. Dar o sa cresteti impreuna, fie in aceeasi directie, fie in directii separate.

Un lucru care poate inclina balanta in favoarea unui viitor fericit impreuna: comunicarea.

In ziua de azi, comunicarea nu mai e asa o notiune simpla, directa si personala cu cele 56789 de platforme pe care scriem mesaje, oferim aprecieri, lasam mesaje vocale, aruncam o parere pe un grup comun sau prindem doua minute de vorbit pe fuga.

Tocmai de aceea, specialistii recomanda sa folosim toate aceste mijloace pentru informare, si nu comunicare. Diferenta e evidenta in exemplul de mai jos:

“Ajung acolo la 7” – informare

“Ma dispera cand maica-ta nu-mi respecta deciziile legate de cel mic si programul stabilit pentru el. Am zis ca ajung la 7, ce nu-i convine?” – comunicare

Modul in care scrii mesaje pe telefon iti poate distruge relatia

Multe dintre detaliile cuprinse intr-un mesaj pe telefon se pot pierde, asa ca cel mai bine asteapta pana sunteti fata in fata. Uita-te in ochii lui si spune-i ca nu-ti place cum te trateaza mama soacra. Nu tranti un asemenea subiect sensibil intr-un SMS.

Toata lumea face greseli de genul. Un mesaj pe whatsapp, trimis intr-o pauza de pranz, plin de cuvinte stalcite si abrevieri trendy e noul mod de a vorbi intre noi.

Asa cum e el, fara intonatie, fara sentiment, fara gesturi sau mimica, de abia salvat de cate un emoji strambaret, mesajul pe telefon a devenit cea populara metoda de comunicare. Insa lipsit de ambalajul uman care dicteaza interpretarea spre intentia avuta in minte de emitator, de multe ori, un simplu mesaj deschide o pandora de motive de cearta.

Cele mai stupide motive de cearta in cuplurile de lunga durata

Albert Mehrabian, profesor la UCLA, a descoperit ca 55% din comunicare se realizeaza prin limbajul corpului, 38% prin tonul vocii, vibratie, accente si pauze si doar 7% prin cuvinte.

Asta se intampla pentru ca de cele mai multe ori, cuvintele alese de noi nu se pupa cu limbajul corpului.

Poftiti un exemplu – spunem “n-am nicio problema cu treaba asta”, dar avem mainile incrucisate la piep si maxilarul vizibil inclestat. Daca in loc de vorbit, ai trimite informatia asta printr-un mesaj, receptorul nu ar avea de unde sa stie ca ceva nu-ti place de fapt, iar atunci cand se va vedea cu tine, o sa-l astepte sigur o surpriza de proportii.

6 lucruri pe care trebuie sa le stii daca tocmai ai inceput o relatie

De ce alegem un mesaj in loc de o conversatie?

Pe scurt, pentru ca e mai simplu. Pentru ca telefoanele noastre sunt mereu la indemana, iar persoanele dragi nu.

Un alt motiv care justifica alegerea noastra este impulsivitatea. Vrem sa rezolvam o treaba ACUM. Stim ca ne simtim intr-un anumit fel si vrem ca partenerul nostru sa afle. In plus, la ce programe pline ochi avem, o sa mai dureze inca 7 ore pana ajungem sa ne vedem acasa, iar asta pare o vesnicie.

Un lucru ce nu e atat de usor de recunoscut este ca, uneori, discutiile in persoana sunt inconfortabile si incercam sa le evitam. Suntem vulnerabili in fata anumitor oameni, mai ales daca ei inseamna totul pentru noi. Mesajele pot fi editate, schimbate, sterse, intoarse pe o mie de parti inainte de trimitere, dar ce ne iese pe gura nu are buton de undo.

5 gesturi marunte care il fac pe partenerul tau sa se simta special

Cu totii meritam relatii fericite si sanatoase

Iar pentru asta trebuie sa muncim.

Amanarea unei discutii pentru a o avea face-to-face nu pare un efort asa de mare, mai ales avand in vedere cat de multe conflicte se pot evita, nu-i asa?

Pastreaza mesajele pe telefon pentru informare, si ofera-le conversatiilor si persoanelor importante din viata ta intimitatea, atentia si timpul de care au nevoie.

Foto: Unsplash.com