5 lucruri pe care trebuie sa le spui daca iti doresti o relatie sanatoasa

1
De Alice Papuc
24 mai 2024

Nimeni nu este perfect, dar poti lucra astfel incat sa-ti imbunatatesti comunicarea cu partenerul tau. O relatie sanatoasa si fericita implica recunoastere, apreciere si eforturi de ambele parti.

Este momentul sa recunosti: nu poti avea o relatie sanatoasa daca nu depui eforturi in acest sens. Oricat de mult iubesti pe cineva, trebuie sa lucrezi ca sa-i arati acest lucru si sa obtii, alaturi de el, o relatie care sa va aduca satisfactie si bucurie. Iar aici intervin mai multe aspecte ale relatiei: de la timpul petrecut impreuna si pana la lucrurile pe care amandoi le spuneti. Iata 5 lucruri pe care trebuie sa le spui daca iti doresti o relatie sanatoasa si armonioasa!

“Am nevoie doar sa ma asculti”

Poate ca te simti coplesita de anumite lucruri si tot ce iti doresti este sa te descarci. In aceste momente, intervin diferentele fundamentale dintre femei si barbati: in timp ce noi, femeile, avem nevoie doar sa vorbim pentru a “scapa” de tot ceea ce simtim, barbatii au nevoia de a aduce rezolvari si solutii concrete. Daca tu iti doresti doar ca partenerul tau sa fie acolo langa tine, ii poti spune ca tot ceea ce ai nevoie este sa te descarci, pentru ca te simti coplesita de anumite lucruri. Spune-i ca nu-ti doresti sfaturi sau solutii concrete, ci doar sa discuti, iar el sa fie acolo pentru tine.

“Imi pare rau ca am devenit defensiva”

De cele mai multe ori, avem instinctul de a ne “apara” intr-o discutie, fara a fi nevoie de acest lucru. Recunoaste cand ai acest comportament si comunica-i partenerului tau ca iti pare rau, ca esti constienta cu privire la acest aspect si ca vei lucra la asta. Continua discutia pe un ton calm si afla ce are nevoie/ce isi doreste partenerul tau cu adevarat.

“Apreciez ceea ce faci”

Arata-i partenerului tau aprecierea pentru lucrurile bune pe care le face pentru tine/voi. Inclusiv barbatii au nevoie de apreciere si de o vorba buna, iar aceste lucruri il vor motiva sa depuna eforturi pentru o relatie sanatoasa si fericita.

“Imi doresc sa avem mai mult timp pentru noi”

Daca simti ca partenerul tau nu petrece suficient timp cu tine, comunica-i direct acest lucru. Nu ii reprosa, ci comunica-i ceea ce iti doresti si faceti un plan impreuna pentru a avea mai mult timp pentru voi doi.

Partenerul tau se poarta urat cu tine, dar este amabil cu ceilalti? Care este motivul

“Voi incerca sa vad si partea buna”

De cele mai multe ori, atunci cand suntem triste sau ne confruntam cu dificultati, avem tendinta de a vedea doar aspectele negative ale relatiei de cuplu sau vietii de zi cu zi. Arata-i partenerului tau ca esti constienta de acest lucru si ca iti pare rau. Spune-i ca vei incerca sa vezi si aspectele pozitive si eforturile pe care le face pentru voi.

Foto: Freepik.com