Partenerul tau se poarta urat cu tine, dar este amabil cu ceilalti? Care este motivul

1
De Alice Papuc
22 mai 2024

Exista momente in care partenerul tau are nevoie cu adevarat de tine.

Simti ca treci printr-o perioada dificila cu partenerul tau? Ti se pare ca acesta este stresat, nu iti acorda atentie, nu are grija de tine, insa pare sa se comporte bine cu toti cei din jur? Iata care ar putea fi explicatia din spatele acestui comportament!

Motivul pentru care actioneaza in aceasta maniera te-ar putea surprinde

Desigur, exista parteneri toxici, relatii care se consuma treptat si situatii pe care nu trebuie sa le accepti niciodata. Insa daca stii ca esti intr-o relatie de cuplu solida, iar aceasta este doar o perioada dificila, s-ar putea ca motivul pentru care partenerul tau actioneaza in aceasta maniera sa te surprinda. El poate parea in regula cu toti cei din jurul lui, pentru ca poarta o masca. Are un zid ridicat in jurul lui, nu doreste sa lase pe nimeni sa se apropie mai mult decat trebuie si este precaut. Stie deja care sunt “normele” si ce trebuie sa faca pentru a fi acceptat. Nu isi arata sentimentele, durerea, trairile.

Siguranta pe care o simte langa tine

La polul opus, cu tine simte ca are siguranta si o legatura diferita de tot ceea ce a mai experimentat vreodata. Nu este mereu in defensiva sau precaut. Stie ca aveti deja un spatiu sigur, un spatiu al vostru, unde veti avea ocazia sa va reconectati si sa discutati tot ceea ce s-a intamplat. Tu esti acea persoana speciala langa care poate fi el, fara norme sau ascunzisuri.

Desigur, aici nu vorbesc despre situatii limita, lipsa completa de respect, abuz, toxicitate sau incalcarea unor limite. Este vorba strict despre acele perioade in care partenerul tau poate fi stresat, poate experimenta dureri fizice sau emotionale sau poate procesa traume. Poate ca este putin mai iritat, petrece mai mult timp singur sau nu mai are la fel de multa energie si entuziasm. Acestea sunt momentele in care tie iti arata aceste lucruri in mod deschis, fara a incerca sa para in regula pentru ca asa “trebuie” sau pentru ca va fi judecat ca are sentimente sau traume.

Sentimentul de vina si relatia cu banii. De ce nu poti avea stabilitate financiara, oricat de mult muncesti

Ce poti face in acest sens?

In primul rand, este recomandat sa analizezi foarte bine situatia. Simti ca este doar stresat si ca este o problema peste care puteti trece? Este relatia voastra una solida?

In continuare, incearca sa te detasezi de situatie si sa te gandesti la ceea ce simte el. Pune-te in locul lui si tine cont de traumele lui, grijile, problemele din acel moment, nemultumirile pe care le are. Arata-i empatie pentru situatia lui si spune-i ca esti langa el. Nu ezita insa sa-i comunici si cum te simti tu in momentul respectiv. Spune-i ceea ce greseste in relatia cu tine si spune-i ce iti doresti si ce ai nevoie. Stabiliti impreuna un “plan” pentru ceea ce urmeaza si cum puteti sa depasiti situatia impreuna, astfel incat sa fie bine pentru amandoi. In functie de nevoi, puteti lua in considerare chiar terapia de cuplu.

Foto: Freepik.com