3 lucruri pentru care nu trebuie sa te simti inferioara cand te compari cu persoane de aceeasi varsta

1
De Irina Constantin
11 mai 2021

Chiar daca stim ca nu este benefic sa ne comparam cu ceilalti, tot o facem din cand in cand.

Poate ca este lipsa de disciplina sau poate ca este, pur si simplu, natura umana. Fiecare dintre noi s-a surprins comparandu-se cu alte persoane din jur. Fie ca ti-ai comparat situatia financiara, viata sociala sau silueta, cu siguranta ai avut un sentiment de inferioritate extrem de neplacut.

Este foarte usor sa avem impresia ca iarba este mai verde in gradina altora. In realitate, chiar daca suna cliseic, iarba este cea mai verde si cea mai proaspata acolo unde o ingrijesti cel mai des.

Asadar, chiar daca esti tentata sa te compari, este important sa nu te simti inferioara pentru fiecare mic detaliu. In schimb, incearca sa folosesti comparatia ca o unealta pentru a te dezvolta si tu. Astfel, poti evita emotiile neplacute.

3 lucruri care NU trebuie sa iti creeze un sentiment de inferioritate atunci cand te compari cu alte persoane de varsta ta

1. Faptul ca nu ti-ai gasit inca jobul potrivit

Unele persoane isi dau seama ce vor sa faca inca din scoala generala si urmeaza o traiectorie profesionala sigura si aparent perfecta. Termina liceul, termina facultatea, isi gasesc un job si avanseaza an de an, cu certitudinea ca fac exact ceea ce le place.

Alte persoane isi dau seama ca au ales facultatea gresita si ca, de fapt, sunt atrase de un domeniu complet diferit de cel pe care l-au ales initial. Ba chiar unii oameni isi dau seama care este chemarea lor la o varsta inaintata. Nici macar atunci nu este prea tarziu!

Asadar, chiar daca nu ti-ai gasit inca acea cariera ideala, nu trebuie sa te simti vinovata. Ai tot timpul din lume sa descoperi ce iubesti cu adevarat. Iar atunci cand o vei face, vei fi cea mai fericita!

4 semne ca relatia voastra a trecut cu brio „testul” dat de pandemie

2. Faptul ca nu ti-ai intemeiat inca o familie, in sensul traditional al cuvantului

Ce spune reteta clasica a vietii, in societatea noastra? Ca trebuie neaparat sa ai un iubit, sa te casatoresti, sa faci un copil, iar apoi, daca se poate, inca unul sau doi. Cand ai in jurul tau persoane ce respecta aceasta reteta, te poti simti presata sa o urmezi si tu. Ba chiar te poti simti vinovata ca nu ai nimic din toate aceste lucruri pana acum.

Daca este cazul tau, iti spunem un singur lucru: nimeni nu poate stabili pentru tine ce este normal, corect sau benefic. Doar tu esti cea care detine controlul, asa ca ia intotdeaun deciziile cu care rezonezi!

Anca Ghinea, autoarea cartii „Creatori in actiune”: „As vrea ca acest mesaj sa ajunga in fiecare casa: Lumea are nevoie de talentul tau”

3. Faptul ca inca lucrezi cu tine si cu traumele tale

Parcursul fiecarei persoane este unic. Astfel, unele dintre noi au o viata armonioasa si fericita, fara evenimente negative semnificative. Alte persoane, in schimb, se pot lupta cu anxietate, depresie, pierderea unei persoane dragi, accidente si multe alte intamplari ce pot afecta calitatea si ritmul vietii.

De aceea, chiar daca ai aceeasi varsta cu prietena ta sau cu acea femeie pe care o admiri pentru seninatatea si pozitivitatea ei, nu inseamna ca trebuie sa fiti in acelasi punct. Mai ales din perspectiva emotionala! Imbratiseaza-ti prezentul si lucreaza in continuare pentru tine cea din viitor!

Foto: Unsplash.com