Un nou studiu arata ca oamenii prefera conversatiile profunde cu necunoscuti, in locul celor superficiale

1
De Denisa Toma
14 nov. 2021

De cate ori ai evitat sa intri intr-o discutie profunda cu un necunoscut pentru ca te-ai gandit ca ar prefera o discutie lejera si superficiala?

Potrivit unei noi cercetari ale carei rezultate au fost publicate in revista de specialitate Journal of Personality and Social Psychology, este de preferat sa intri in conversatii profunde cu persoane pe care nu le cunosti prea bine decat sa vorbesti despre lucruri marunte.

Studiul conversatiilor

Pentru acest studiu, cercetatorii au vrut sa afle ce cred oamenii despre conversatiile cu insemnatate versus cele superficiale, despre vreme, sport sau subiecte simple. 1800 de persoane au participat la o serie de 12 experimente care au inclus discutii superficiale sau profunde cu un necunoscut.

5 lectii invatate de alte femei in psihoterapie care te vor ajuta sa iti schimbi perspectiva

Printre subiectele superficiale s-au numarat teme precum emisiuni TV sau vreme, in timp ce conversatiile profunde au fost despre subiecte care necesita vulnerabilitate si intimitate.

Participantilor la studiu li s-a cerut sa estimeze cat de ciudate sau placute vor fi conversatiile si cat de conectati se vor simti cu interlocutorul dupa aceea. Apoi, dupa discutie, au inregistrat cum s-au simtit de fapt la finalul conversatiei.

Ce au descoperit cercetatorii

In ciuda faptului ca ezitam sa intram in discutii profunde cu necunoscutii, rezultatele studiului au aratat ca astfel de conversatii intre doua persoane care nu se cunosc nu doar ca nu sunt ciudate, asa cum au crezut participantii la studiu, dar au fost si mai placute decat cele superficiale. Rezultatele au aratat un sentiment de conexiune mai puternic intre cei doi interlocutori.

10 experiente incredibile de viata pe care nu le vei uita niciodata

In mod interesant, participantii au presupus, de asemenea, ca strainii nu ar fi interesati sa afle lucrui despre ei, ceea ce s-a dovedit a fi fals. Mai mult, participantii care au avut unele conversatii profunde si unele superficiale au crezut ca le vor prefera pe cele superficiale, dar s-au inselat si de aceasta data.

„Oamenii si-au imaginat ca daca dezvaluie ceva semnficativ sau important despre ei insisi intr-o conversatie vor fi intampinati cu priviri mirate si liniste, dar au descoperit ca nu este adevarat”, a declarat Nicholas Epley, profesor in stiinte comportamentele si co-autor al studiului.

Oamenii isi doresc conexiune reala cu cei din jur, inclusiv in interactiuni trecatoare cu necunoscuti.

„Fiintele umane sunt profund sociale si au tendinta de a oferi reciprocitate intr-o conversatie. Daca impartasesti ceva semnificativ si important, vei primi in schimb ceva semnificativ si important, ceea ce duce la o conversatie mult mai buna”, a declarat Epley, potrivit mindbodygreen.com.

13 mici modalitati de a gasi fericire in ceea ce ai deja in viata ta

Data viitoaree cand esti blocata la o coada lunga alaturi de un necunoscut sau cunosti o persoana noua aminteste-ti descoperirile acestei cercetari. Chiar si necunoscutii sunt mult mai receptivi la discutii cu semnificatie decat la cele banale si superficiale. Bineinteles, este important sa fii prudenta si sa nu oferi informatii sensibile despre tine unei persoane pe care nu o cunosti, doar de dragul conversatiei.

Foto: depositphotos.com