De ce este dificil sa-ti faci prieteni la maturitate si cum sa combati singuratatea

1
De Denisa Toma
10 oct. 2019

Suntem tot mai conectati, dar in acelasi timp tot mai singuri. Ne petrecem ore in sir pe retelele de socializare zi de zi, cu toate acestea sentimentul de singuratate este din ce in ce mai accentuat, arata studiile.

Sondajele efectuate in Statele Unite au aratat ca, in medie, o persoana are un singur prieten apropiat, iar 75% dintre oameni spun ca sunt nemultumiti de prieteniile lor. Si daca nu era deja suficient de rau, 53% dintre cei intervievati spun ca nu au interactiuni sociale semnificative fata in fata, precum o conversatie cu un prieten sau timp de calitate petrecut cu un membru al familiei.

Faptul ca oamenii sunt singuri nu este doar trist, ci si foarte nociv pentru sanatate. Poate parea greu de crezut, dar singuratatea a fost asociata cu mortalitatea prematura la fel ca in cazul in care o persoana fumeaza 15 tigari pe zi, consuma alcool in exces sau este obeza. Iata de ce este dificil sa-ti faci prieteni si cum sa combati singuratatea:

Si cuplurile pot fi singure

O relatie nu poate implini toate nevoile tale. De aceea este necesar sa ai un grup de prieteni, indiferent daca ai un partener de viata sau nu. Numeroase cupluri se simt fericite in relatia lor, dar uneori oamenii simt povara faptului ca partenerul se bazeaza pe ei pentru orice.

Cum sa fii o prietena buna daca esti introvertita

Comunitatile sunt importante

Persoanele care au aceleasi preocupari, scopuri sau locuiesc in aceeasi zona se conecteaza in prezent prin intermediul retelelor de socializare. Cu ani in urma, oamenii isi organizau intalniri, cercuri si evenimente care reuseau sa-i aduca mai aproape. Daca te simti singura, incearca sa participi la astfel de evenimente care aduc oamenii mai aproape, care te ajuta sa te conectezi direct cu cei care au aceleasi pasiuni si preocupari ca si tine.

Asuma-ti misiunea de a-ti face noi prieteni

Foarte multe persoane care isi doresc prietenii stranse considera ca nu au timpul necesar pentru a crea astfel de relatii. Dar cum sa obtii ceva ce iti doresti daca nu faci nimic in acest sens? Tocmai de aceea este important sa faci un pas inainte, sa iesi in lume, sa socializezi si sa devii o persoana deschisa. Organizeaza mai multe intalniri cu prietenii pe care ii ai deja si include in viata ta oameni noi, care iti pot deveni prieteni pentru totdeauna.

Cele mai bune carti despre prietenia adevarata + 5 filme intre prieteni!

Gaseste oamenii care ii conecteaza pe toti ceilalti

Fiecare comunitate are pe cineva care adora sa aduca oamenii impreuna. Ii recunosti dupa numarul imens de prieteni de pe Facebook, zambetul larg si faptul ca toata lumea il/o cunoaste. Astfel de oameni se pricep sa organizeze intalniri, petreceri si evenimente, comunica mult si sunt o sursa constanta de noi prietenii. Daca stii o astfel de persoana, nu te teme sa te implici in actiunile pe care le pune in practica. Ai sanse mari de a cunoaste oameni noi si interesanti.

Colaboreaza

Este simplu si de multe ori placut sa-ti faci aparitia la diferite evenimente si sa fii servit. Dar vei simti mai multa bucurie daca te implici in calitate de voluntar. Vei cunoaste mai multi oameni, fie ca sunt organizatori sau voluntari. Ai deja unele valori in comun cu aceste persoane, ceea ce inseamna ca sunt sanse mari sa va intelegeti foarte bine.
Voluntariatul ajuta si in cazul in care te confrunti cu anxietate sociala. Ai de-a face cu numeroase persoane cu care trebuie sa socializezi, reusind astfel sa-ti depasesti teama.

Lectii pretioase de prietenie de la Oprah Winfrey si alte persoane celebre

Aceasta regula se aplica si la intalniri informale. Poti ajunge la peterecerea cuiva si poti fi un invitat ca oricare altul sau te poti oferi sa ajuti, iar gazda iti va fi recunoscatoare. Vei avea o ocupatie, subiecte noi de conversatie si iti va fi mult mai usor sa te integrezi si sa simti ca te aproprii cu adevarat de oameni.

Fii cea care conecteaza oamenii

In loc sa astepti evenimente, intalniri sau diferite ocazii la care sa fii invitata, fii tu cea care da startul. Invita oamenii si in mod sigur vor veni. Chiar daca nu reusesc sa ajunga, vor fi foarte recunoscatori ca i-ai chemat. Numeroase persoane sunt pasive in vietile lor sociale. Se tem sa nu fie respinse si din aceasta cauza nu indraznesc sa fie initiatorii. Fie ca este o masa impreuna, o seara in care vedeti un film, o iesire in club sau o plimbare in parc, tot ce trebuie sa faci este sa-i inviti pe cei pe care vrei sa-i ai in preajma ta.

Foto: Shutterstock.com