Cum sa fii o prietena buna daca esti introvertita

1
De Denisa Toma
28 aug. 2019

Sunt lucruri pe care numai persoanele introvertite le inteleg. De exemplu, te ingrozeste ideea de a intra singura intr-o camera plina de oameni? Sau urasti ideea de a vorbi in timpul unei sedinte si te inrosesti toata?

Desi poate ai acceptat faptul ca esti introvertita, probabil ai observat ca acest lucru iti afecteaza relatiile de prietenie. Nu vrei ca persoanele la care tii sa creada ca nu iti place sa petreci timp alaturi de ele. Pur si simplu nu te simti in largul atunci cand sunt prea multi oameni prin preajma. Poate ca detesti petrecerile si reuniunile, dar adori sa petreci timp alaturi de prietenii care iti sunt foarte dragi.

Uneori este dificil ca prietenii tai extrovertiti sa inteleaga faptul ca nu ii eviti pe ei, ci eviti situatiile in care nu te simti confortabil.

Descopera cateva modalitati care te vor ajuta sa-ti intaresti relatiile de prietenie daca esti introvertita:

Vorbeste deschis despre nevoile tale

Pune-te in locul prietenilor tai: daca un amic iti refuza des invitatiile sau nu raspunde intotdeauna la mesaje, te-ai putea simti respins sau chiar jignit. Un comportament normal pentru un introvertit poate fi interpretat ca fiind distant, dezinteresat sau chiar nepoliticos de catre alte perosane. De aceea este esential sa fii sincera cu prietenii tai si sa le spui ca esti introvertita.

Ghidul unei introvertite: 3 mituri demontate si cum sa profiti de calitatile tale unice

Explica-le ca introvertitii prefera de obicei sa fie singuri sau in grupuri mici, ca se gandesc mult inainte de a vorbi si faptul ca sunt tacuti nu este un semn ca sunt suparati. Atunci cand refuzi o invitatie, explica-le ca nu este ceva personal si ca pentru introvertiti interactiunile sociale sunt epuizante. In acest caz, nu este vorba despre ei, ci despre tine. Este ceva ce nu iti place sa faci si nu inseamna ca sunt ei de vina. Cu cat prietenii tai cunosc mai bine latura ta retrasa, cu atat vor fi mai intelegatori.

Fa primul pas

Sa fii cel care initiaza intalniri sau face planuri nu este tocmai usor pentru un introvertit. Dar te ajuta sa stabilesti detalii in termenii tai. Cand esti cel care initiaza intalnirile cu un prieten sau un grup de prieteni, poti alege activitati si detalii care sunt confortabile pentru tine. Daca astepti o invitatie, nu poti stii daca este vorba de un grup mic de oameni sau de o petrecere mare.

Nu exista curaj fara vulnerabilitate: Lectia pe care trebuie sa o inveti astazi

Contacteaza-ti cei mai apropiati prieteni si invita-i sa faceti ceva impreuna. Astfel nu trebuie sa ai de-a face de fiecare data cu situatii care nu sunt pe placul tau. Nu vei fi pusa in situatia de a refuza de fiecare data atunci cand altcineva lanseaza invitatia.

Gaseste alte modalitati de a le arata ca iti pasa

Fiecare persoana isi exprima sentimentele diferit. Acelasi principiu se aplica si in ceea ce priveste relatiile de prietenie. Unii oameni isi arata dragostea pentru prietenii lor fiind tot timpul in preajma lor. Altii, asa cum sunt si introvertitii, prefera sa-si admire amicii de la distanta.

Daca te epuizeaza intalnirile frecvente, gaseste alte modalitati de a le arata oamenilor cat de mult inseamna pentru tine. De exemplu, ii poti trimite celei mai bune prietene florile sale preferate sau mici atentii. Sau poti sa creezi un grup de discutii online. Scopul este sa le arati ca ii apreciezi, dar fara sa fii nevoita sa participi la evenimente si intalniri la care nu te simti bine.

Foto: Shutterstock.com