Nu exista curaj fara vulnerabilitate: Lectia pe care trebuie sa o inveti astazi

1
De Maria Dima
1 aug. 2019

Noul show realizat special impreuna cu Netflix – The Call To Courage – o aduce pe cercetatoarea Brene Brown direct in casele noastre pentru a continua conversatia despre rusine, vulnerabilitate si curaj care i-a adus faima. Cine stia ca vulnerabilitatea e asa cool pana la ea?

Ce-mi place cel mai mult la femeia asta? Nu se cenzureaza, nu vrea sa para ce nu e si se lasa descoperita de public. Sustine sus si tare ca e introvertita si totusi paseste pe scena si lumineaza o lume intreaga!

5 carti best sellers, un TED TALK urmarit de peste 4 milioane de oameni si empatia cu care trateaza orice subiect au facut din Brene una dintre cele mai indragite autoare ale momentului. Asa ca nu as fi ratat pentru nimic in lume cel mai recent show al ei. L-am vazut de 2 ori, am luat notite si le las mai jos, ca sa te conving sa dai play cum ajungi acasa!

Nu exista curaj fara vulnerablitate

Niciun act de curaj nu se intampla in lipsa vulnerabilitatii. Daca stii exact in ce te bagi, esti 100% sigur de consecinte si alegi mereu varianta sigura, nu este un act de curaj.

Viata presupune riscuri de tot felul. Nu vine cu instructiuni si nici cu garantii. Trebuie sa fii deschis la schimbari, rasturnari de situatii si noi inceputuri.

Vulnerabilitatea nu trebuie ascunsa

Emotiile nu sunt egale cu slabiciunea. Nu ai nevoie de ziduri si armuri in orice aspect al vietii tale. In cele mai multe cazuri, acestea chiar stau in calea fericirii tale.

Curajul e mai important decat confortul

Curajul inseamna sa faci pasul acela in plus atunci cand nu stii exact ce te asteapta. Asta e vulnerabilitatea ce vine ca un topping dulce amarui la fiecare act de curaj.

Nu da inapoi, fa acea schimbare de care te temi cel mai tare

Pregateste-te sa iesi din zona de confort

Brene Brown spune ca evitarea unor conversatii care ne stanjenesc sau ne fac sa ne simtim inconfortabil este definitia privilegiului. Sentimentul ala de piele de gaina sau nod in stomac ne impinge limitele cu fiecare discutie sau provocare pe care o abordam. Ne face sa crestem!

Deschide-te si lasa-i pe altii sa te cunoasca

Respingerea e infricosatoare. Sa te arati lumii asa cum esti de fapt e greu.

Vulnerabilitatea este centrul moale al unor trairi dure: rusine, nesiguranta, frica si durere. Totodata, este si locul de unde izvorasc dragostea, bucuria si apartenenta. In lipsa ei, nu poti ajunge sa fii vazut si iubit.

De ce ai nevoie de curaj ca sa construiesti o relatie fericita

Fii dispus sa gresesti

Nicio rasplata nu vine de la sine daca nu incerci, te dedici si te supui procesului de creatie al unei vieti asa cum vrei. Ghici ce? Cheia succesului vine din acceptarea posibilitatii unui esec.

Opusul apartenentei este nevoia de integrare

Daca in orice context tu prezinti o varianta repetata a ta, cate sanse sunt ca cei din jur sa te aprecieze pentru cine esti?

Nu trebuie sa schimbi totul la tine doar pentru a face parte dintr-un grup sau pentru a te simti acceptat. De cate ori faci asta, te pierzi putin cate putin.

Esti fericita cu adevarat in relatie sau ti-e frica sa fii singura?

Nu-ti mai hrani frustrarile

Ce-ar fi daca in loc de a impartasi ultima barfa ai incepe o conversatie cu adevarat valoroasa cu cineva? Daca ai participa in conversatii grele? Pana la urma, cei curajosi sunt foarte vocali despre subiecte dure, tu de ce nu ai fi?

Foto: Shutterstock.com