Situatiile prin care este mai bine sa treci singura decat in compania altcuiva. De ce avem nevoie si de singuratate, potrivit stiintei

1
De Cristiana Astefanoaiei
22 sept. 2023

Exista o multime de studii care evidentiaza beneficiile singuratatii. Iata doar cateva motive sustinute stiintific pentru a petrece timp doar cu tine din cand in cand.

A sta in singuratate poate fi un obicei benefic si este departe de a fi o pierdere de timp. Dimpotriva, este o oportunitate pretioasa de a ne conecta cu noi insine, de a ne dezvolta creativitatea, de a ne regenera si de a ne imbunatati relatiile. A face loc in programul nostru pentru timpul petrecut singuri poate contribui semnificativ la evolutia noastra personala si la imbunatatirea calitatii vietii.

Cum te ajuta sa petreci timp in singuratate

Studiile au aratat ca suntem mai empatici cand petrecem timp in singuratate, versus cand stam in jurul oamenilor. Surprinzator, nu? Se pare ca atunci cand petreci timp cu un anumit cerc de prieteni sau colegi de munca, dezvolti o mentalitate de tipul „noi versus ei”. Sa petreci timp singura te ajuta sa dezvolti mai multa compasiune pentru oamenii care nu se incadreaza in „cercurile tale interioare”.

A fi singura te ajuta sa te simti mai confortabil in propria piele. Cand esti singura, poti lua decizii fara influentele din exterior. Si asta te va ajuta sa dezvolti o intelegere mai profunda legat de cine esti ca persoana.

Rezerva-ti cateva minute in fiecare zi pentru a fi singura cu gandurile tale – doar 10 minute pe zi pot ajuta. Opreste-ti dispozitivele electronice si permite-ti sa te gandesti pentru cateva minute.

Daca nu esti obisnuita cu singuratatea, s-ar putea sa te simti inconfortabil la inceput. Dar crearea acestui timp linistit pentru tine ar putea fi cheia pentru a deveni cea mai buna versiune a ta.

Singuratatea ofera o oportunitate valoroasa de a ne reconecta cu sinele nostru interior si de a ne relaxa intr-un mod autentic. Aceasta poate ajuta la reducerea stresului, la imbunatatirea somnului si la restabilirea echilibrului emotional.

5 activitati pe care sa le faci pe cont propriu. Nu te mai teme sa petreci timp singura!

Oamenii de stiinta au descoperit ca atunci cand inveti sa faci fata singura situatiilor dificile si emotiilor intense contribui la dezvoltarea rezilientei emotionale. Aceasta poate consolida abilitatea de a face fata stresului si adversitatilor in viata.

Care sunt situatiile in care este recomandat sa stai singura

Cand vrei sa fii creativa

Exista un motiv pentru care multi autori sau artisti vor sa mearga intr-o cabana in padure sau intr-un studio privat pentru a lucra. A fi singura cu gandurile tale ii ofera creierului ocazia sa rataceasca, ceea ce te poate ajuta sa devii mai creativa.

Cand ai nevoie sa-ti (re)gasesti puterea mentala

Suntem creaturi sociale si este important pentru noi sa avem conexiuni puternice cu alte persoane. Cu toate acestea, singuratatea poate fi la fel de importanta. Studiile arata ca abilitatea de a tolera timpul petrecut singur este asociata cu satisfactie mai mari in viata si gestionarea mai buna a stresului. Oamenii care se bucura de timpul petrecut in singuratate experimenteaza mai putine stari de depresie.

5 cele mai bune carti despre singuratate

Cand iti faci planuri pentru viata

Majoritatea oamenilor petrec mult timp planificand nunti si vacante, dar rareori planuiesc cum sa obtina mai mult de la viata. Timpul petrecut singur iti poate oferi ocazia de a te gandi la obiectivele tale, la progresul tau si la schimbarile pe care vrei sa le faci in viata ta.

Foto: Freepik.com