5 cele mai bune carti despre singuratate

1
De Maria Dima
26 mai 2020

Scrisul si cititul sunt ambele, prin excelenta, activitati solitare. E un tip de singuratate dulce pe care de-abia astepti sa o imbratisezi. Daca cumva ti se pare ca ideea de izolare sau solitudine a fost inventata de COVID-19, sugerez o intoarcere la personajele al caror drum singuratic ne-a servit drept exemplu.

Jane Eyre – de Charlotte Brontë

Ed. Litera, 19,90 lei, carturesti.ro

Prea putine personaje feminine imi sunt atat de dragi ca Jane, cu toata incapatanarea si loialitatea ei. Jane spune ”nu exista fericire mai mare care aceea de a fi iubit de fapturi asemanatoare tie si de a simti ca prezenta ta e o valoare adaugata confortului lor”.

Pentru a ajunge la acest tip de camaraderie, Jane trebuie sa invete cine este ea atunci cand este singura.

De ce sa crezi in tine, chiar daca nimeni altcineva nu o face

Pan – de Knut Hamsun

Ed. Createspace Independent Publishing Platform, 39 lei, elefant.ro

Protagonistul cartii scrise de Hamsun este mult mai bine echipat pentru o viata de solitudine decat scumpa mea Jane: locotenentul Thomas Glahn duce o existenta sigura ca vanator prin paduri, bazandu-se pe pregatirea lui militara si pe cainele sau, Aesop.

Romanul este o oda adusa unei vietii simple in salbatice, dar atat de bogate in mijlocul codrului din Norvegia de nord. Totul ramane la fel pana cand iubirea il viziteaza pe eroul nostru si-l lasa dorindu-si mai mult decat propria sa companie.

Spre far – de Virginia Woolf

Ed. RAO, 14,25 lei, cartepedia.ro

Actiunea are loc pe o insula indepartata, asadar izolarea din interiorul fiecarui personaj e completata de un mediu inconjurator distantat.

Scriitoarea face ce stie ea mai bine prin prezentarea celei mai crunte forme de solitudine: cea in care te simti singur, in ciuda faptului ca esti inconjurat de oameni dragi. Personajele nu sunt desfasurate ca facand parte dintr-un grup, ci fiecare proces de gandire individual e examinat separat si trairile unuia sunt asezate peste sau impotriva celor din jur.

Sarbatoarea continua – de Ernest Hemingway

Ed. Polirom, 29,95 lei, carturesti.ro

La ce se pricepe cel mai bine Hemingway atunci cand e singur? La mancat, scris, baut, plimbat si ales din lume ce-i mai aproape de sufletul sau.

Actiunea are loc in Paris si e un fel de ghid pentru cei care-si doresc sa fie expati, scriitori sau singuratici despre cum sa reuseasca sa se simta la fel ca acasa indiferent de locul in care se afla, cu sau fara companie.

5 filme clasice despre izolare recomandate de un profesor de Regie-Film

An Experiment in Love – de Hilary Mantel

Ed. Harper Collins Publishers, 49,34 lei, book-express.ro

O poveste captivanta a educatiei menite fetelor din Marea Britanie de la jumatatea secolului trecut. Carmel McBain trece printr-o pleiada de scoli si orase diferite, in fiecare context ea fiind cea “venita din exterior”, “straina”.

Ramai singura pana cand gasesti persoana care poate sa-ti fie mai mult decat iubit

Proza virtuoasa si lipsita de compromisuri scrisa de Mantel incepe intr-un mod obisnuit, aproape banal, dar se termina cu confesiuni infricosatoare legate de o izolare crunta, descrisa exhaustiv si fara urma de osteneala.

Foto: Instagram/@xoxotsumi