Unicitatea, singura cale spre adevarata fericire

1
De Raluca Runceanu
17 dec. 2018

Suntem mereu in cautare a ceva. Cautam fericirea, dar nu stim ce ne face cu adevarat fericiti.

Cautam jobul perfect, dar suntem mai concentrati pe partea financiara, decat pe ceea ce ne place sa facem. Cautam o relatie perfecta, dar de cele mai multe ori iubirea este printre ultimele lucruri pe care ni le dorim de la partenerul de viata. Cautam reteta succesului, dar uitam ca acesta se afla in noi insine. Suntem mereu atat de preocupati sa cautam ceva, incat ne indepartam tot mai mult de propria persoana.

Fii tu insuti!

Viata noastra se concentreaza atat de mult pe aparentele pe care le lasam celor din jurul nostru, incat uitam sa mai fim noi insine. Nu in zadar, filozoful german Kurt Riezler spunea ca „avem o moneda sociala elementara, cu teama pe post de cap si rusinea ca pajura”. De fapt, problema mastilor sociale, pe care incercam sa le afisam in functie de contextul in care ne aflam, a fost si este larg dezbatuta.

Nu-ti fabrica fericirea

Doar ca acum, mai mult ca niciodata, tehnologia si viteza mare de raspandire a informatiei a facut ca acest fenomen social sa se intensifice. Nu e de mirare ca se intampla acest lucru, retelele sociale sunt pline de vieti pastelate afisate de femei si barbati cu trupuri perfect sculptate si piele imaculata. Si asa, cu mic, cu mare… cu totii ne asezam in linie incercand sa simulam viata noastra perfecta. Din pacate, uitam ca suntem inzestrati cu personalitati si talente diferite. Acesta este si unul dintre motivele pentru care foarte multi oameni cad in capcana social media si pierd contactul cu realitatea sociala, tanjind in permanenta dupa un ideal care nu le apartine.

Descopera-ti unicitatea

Oare cand vom intelege ca tendintele in moda si frumusete se adapteaza in functie de personalitate, iar dietele standard nu exista? Si care ar mai fi farmecul vietii daca toti ne-am indragosti de acelasi tip idealizat de barbat sau femeie? Cat despre jobul perfect, mai nou, cu totii ne visam influenceri. Nu este de mirare ca in anul 2017 cuvantul ,,influencer” a fost desemnat cel mai folosit cuvant din limba engleza. Dar ce sa vezi, nici sa fii influencer nu este ceva ce se potriveste tuturor. Fiecare meserie are importanta ei in societate.

Diversitatea face lumea mai frumoasa

Pentru a evolua avem nevoie de diversitate, sa fim unici si implicit diferiti este ceea ce ne face cu adevarat fericiti. Invatati sa fiti selectivi. Nu exista formule ale succesului general valabile si nici vieti standardizate pe care toti ar trebui sa le traim. Dupa cum spunea si sociologul Erving Goffman „viata cotidiana este un spectacol”. Incearca sa fii un actor unic. Joaca-ti intotdeauna propriul rol, fara sa te gandesti la prejudecati sau la ce vor altii de la tine. Viata va deveni cu adevarat frumoasa doar atunci cand tu vei reusi „sa fii in echilibru cu tine”.

Tu cand ti-ai ascultat ultima oara vocea interioara? Cand ai luat ultima oara o decizie fara sa fii influentat de cei din jurul tau? Vorbeste, exprima-te, asculta-te, nu conteaza ce vrea societatea de la tine. Fii tu insuti!

Foto: Shutterstock.com