De ce sa mimezi increderea si succesul nu e neaparat un sfat bun pentru a le obtine

1
De Roxana Harcovei
21 nov. 2018

De foarte multe ori, vrem sa aratam ca stim mai mult decat stim de fapt sau ca intelegem ceva ce nu ne este cu adevarat clar, doar pentru a pastra aparentele. Oare incercam sa fim ceea ce nu suntem pentru a nu fi mai prejos decat altii? Credem ca putem sa evoluam in acest fel? Cu siguranta nu.

Ati auzit de expresia: „Fake it till you make it”? Eu nu sunt de acord cu ea. Mi se pare ca o poti aplica o data sau maximum de doua ori. De ce? Pentru ca intr-un final cred ca te minti singura ca stii niste lucruri sau ca te reprezinta niste lucruri care de fapt nu au nicio legatura cu tine.

In ce fel iti influenteaza viata acest principiu?

In primul rand, cred ca intri intr-un cerc vicios in care nu mai stii cine esti, ce stii, ce poti sa faci si la ce nivel esti acum, pentru ca te minti constant atat pe tine, cat si pe cei din jur. Motiv pentru care cei din jur nu se vor raporta la tine asa cum ar trebui, se vor raporta la masca falsa pe care o porti, iar tu te vei simti frustrata ca nu iti sunt implinite adevaratele nevoi. Intr-un fel sau altul, te tragi singura in jos si nu te ajuti sa cresti si sa construiesti relatii solide cu oamenii care poate isi doresc cu adevarat sa-ti fie alaturi.

Acest principiu iti poate influenta negativ viata personala, relatiile, viata profesionala si relatia cu tine insuti. Nu cred ca iti doresti acest lucru.

Care este abordarea sanatoasa de a obtine succesul in viata?
Citeste mai mult

Cititi si cititi mult pentru a sti cu adevarat acele lucruri. Cititi carti, articole, urmariti clipuri video de pe TED TALKS, luati exemplu de la oamenii care va inspira si va motiveaza. Gasiti un mentor cu care sa stabiliti niste obiective, iar apoi sa discutati despre ele. Puneti in practica ceea ce cititi si extrageti ceea ce vi se potriveste voua.

Fii onesta cu tine si cu ceilalti

Nu va prefaceti ca stiti raspunsul la orice intrebare, pentru ca nimeni nu stie totul mereu. Si e in regula. Cand cineva va pune o intrebare si nu stiti raspunsul, fiti onesti si spuneti adevarul, insa incercati sa gasiti raspunsul la acea intrebare daca o puteti face. Nu fiti falsi, cei din jur va vor aprecia mai mult in momentul in care vor vedea ca sunteti sinceri si vulerabili, la fel ca ei, de altfel.

Investeste mai mult in tine

Investiti efortul necesar in dezvoltarea abilitatilor si a experientelor pe care vreti sa le aveti cu adevarat. Investiti in propria persoana, pentru ca atunci cand va veti privi sa spuneti despre voi insiva ca ati ajuns acolo unde v-ati dorit.

Nu conteaza de unde vii sau ce ai, nu conteaza ce stii si ce nu stii. Conteaza sa incepi de acum sa lucrezi la visul tau si la ceea ce vrei sa devii. Fa-ti un plan, stabileste-ti niste obiective si depune efort pentru a le atinge. Fii cine esti, spune ceea ce crezi si fa ceea ce gandesti. Fii autentic in relatiile cu cei din jurul tau, iar cand gresesti sa nu-ti fie frica sa recunosti.

Psihologul Angela Duckworth are doua ecuatii care o ajuta sa ajunga unde isi doreste:

Talent x Efort = Abilitate

Abilitate x Efort = Realizare

Prin urmare, fara efort nu vei putea ajunge unde iti doresti. Fii sincera cu tine si scrie pe o foaie etapa in care te afli acum, unde iti doresti sa ajungi si care sunt pasii pentru a ajunge acolo. Intre timp, cand te intalnesti cu oameni care stiu mai multe lucruri decat tine, fii tu insati, spune-le daca nu stii ceva si exprima-ti dorinta de a invata mai multe de la ei. Fiecare dintre noi incepe de undeva de jos, urmeaza niste pasi, iar prin munca si efort ajunge unde isi doreste – scurtaturile sunt doar iluzorii.

Tu unde iti doresti sa ajungi, ce iti doresti de la viata si ce fel de om vrei sa fii?

Foto: Shutterstock.com