Ce ne imbatraneste mai repede decat trecerea timpului

Shutterstock
1
De Cristina Tudor
18 mai 2018

Dieta dezechilibrata, in care predomina alimentele inflamatorii, aplicarea gresita a machiajului, expunerea prelungita la soare fac parte din lista cu ce ne imbatraneste prematur.

O sa ramai surprinsa cand o sa afli ce ne imbatraneste, potrivit shape.com! Pe lista lucrurilor nocive pentru piele se numara, cum era de asteptat, produsele de make-up ieftine, dar de proasta calitate. De asemenea, pielea incepe sa se rideze si in urma scaderii cantitatii de hormoni ai cresterii. Editorii de la shape.com enumera cele mai frecvente greseli care ne scad ani din viata.

Ce ne imbatraneste – alimentele care favorizeaza inflamatiile

Daca obisnuiesti sa consumi uleiuri vegetale, margarine, carne rosie, paine alba, zahar si alimente procesate, opreste-te chiar acum! Limiteaza consumul lor sau fa tot posibilul sa le scoti din meniu. Aceste produse alimentare provoaca inflamatii cronice, care la randul lor pot accelera formarea ridurilor.

Pierderile masive de hormoni de crestere

Corpul produce hormoni (HGH) de crestere in glanda pituitara. Ca sa functioneze la nivel optim, hormonii au nevoie de colagen ca sa mentina sanatatea pielii si a muschilor. Odata cu trecerea timpului, productia naturala de colagen scade, iar acest proces duce degradarea aspectului pielii.

Stresul

Nimic nu imbatraneste mai tare organismul uman decat grijile constante, anxietatea, stresul. Un studiu efectuat in anul 2012 sugereaza ca stresul de la locul de munca poate avea un efect de-a dreptul nociv asupra ADN-ului. Stresul iti imbatraneste creierul, iti creste tensiunea arteriala si iti poate tulbura perioada de odihna si relaxare. Fara pauze pentru somn, corpul nu poate functiona la capacitate optima, iar sanatatea se subrezeste. Orele insuficiente de somn duc, in timp, la acumularea de kilograme nedorite, la reducerea puterii de concentrare, la scaderea fermitatii pielii si la probleme cu memoria.

Expunerea prelungita la soare

Soarele are efecte benefice asupra pielii si a sanatatii. Expunerea prelungita, insa, mai ales cand razele ultraviolente sunt intense, pot afecta serios aspectul pielii. Din pacate, daunele sunt ireversibile.

Aplicarea gresita a machiajului

Machiajul trebuie sa puna in valoare trasaturile fetei. Daca, insa, nu este corect efectuat, machiajul poate sa urateasca si chiar sa imbatraneasca. Una din cele mai mari greseli este folosirea unui fond de ten in nuante mult mai inchise decat culoarea tenului. Se recurge la acest truc pentru a da impresia ca pielea are aspect uniform si bronzat. Din pacate, deseori impresia lasata e ca de masca pe fata. Un fond de ten inchis la culoare si folosirea unui creion dermatograf negru si mascara de aceeasi culoare pentru machiajul ochilor pot inaspri trasaturile fetei. In ceea ce priveste fardurile, dupa o anumita varsta e bine sa se evite folosirea produselor cu textura metalizata sau sidefata. Daca pielea din jurul ochilor prezinta linii fine, fardurile vor scoate in evidenta aceste imperfectiuni.