Cum sa folosesti retinolul. Ghidul complet pentru un ten impecabil

1
De Cristina Tudor
2 apr. 2021

Retinolul se numara printre putinele ingrediente cosmetice cu eficienta dovedita stiintific, iar beneficiile sale sunt extraordinare, de la combaterea acneei si pana la estomparea ridurilor.

Cu siguranta ai auzit de retinol si poate ca deja l-ai incercat. Este privit ca unul dintre cele mai eficiente ingrediente cosmetice si cu toate acestea este inconjurat de numeroase mituri.

Prima greseala este aceea ca vorbim despre retinol, cand de fapt adevarata discutie ar trebui sa fie despre retinoizi. Exista mai multe tipuri de retinoizi, care sunt disponibili in diferite concentratii. Toti sunt derivati din vitamina A, singura diferenta fiind concentratia. Acidul retinoic este cel mai puternic si este eliberat de obicei pe baza de reteta, fiind folosit pentru a trata acneea si semnele imbatranirii. Restul retinoizilor de la cel mai puternic la cel mai slab sunt retinaldehida, retinolul si esteri de retinol.

Printre efectele benefice ale retinolului se numara accelerarea reinnoirii celulare si stimularea productiei de colagen si elastina. Ofera fermitate pielii si reduce aspectul liniilor fine si al ridurilor. Poate uniformiza culoarea pielii, estompand pigmentarea. De asemenea, poate combate acneea, inclusiv acneea chistica. De aceea retinolul este considerat o adevarata arma esentiala pentru un ten frumos si sanatos. Iata ce ar trebui sa stii despre retinol:

Poti incepe sa folosesti retinol in jurul varstei de 25 de ani

Desi nu exista o varsta minima de folosire a retinolului, cei mai multi dermatologi recomanda includerea lui in ingrijirea pielii in jurul varstei de 25 de ani, in special daca te confrunti cu acneea si pigmentarea. Este de preferat sa incepi cu o crema cu retinol pe care sa o folosesti timp de trei luni, apoi sa faci trei luni pauza. Cercetarile au aratat ca reinnoirea celulara nu mai este accelerata dupa trei luni de folosire.

Retinolul are efecte secundare

Retinolul nu are acelasi efect asupra tuturor. Daca suferi de rozacee, eczeme sau psoriazis, este de preferat sa eviti retinolul. Acest ingredient provoaca inflamatie, uscarea pielii si sensibilitate crescuta. In cazul pielii normale, aceste efecte sunt mult mai usor de tolerat.

Citeste continuarea pe Eva.ro.

Foto: Shutterstock.com.