De ce e mai bine sa-ti faci manichiura acasa: Riscul legat de COVID-19

1
De Maria Constantin
23 mart. 2020

Merita sa-ti risti sanatatea pentru o ora de manichiura? Izolarea sociala e mai importanta decat orice grija legata de frumusete, raspunde un medic.

Dupa ce pandemia de COVID-19 a cuprins tara dupa tara si a impus decretarea starii de urgenta in Romania, distantarea sociala este, alaturi de intarirea masurilor de urgenta, una dintre cele mai importante recomandari pe care le fac autoritatile.

Printre afacerile afectate de aceasta criza se numara si saloanele de infrumusetare. Pana cand s-a dispus inchiderea lor, acestea au functionat dupa programul obisnuit. In fond, merita sa-ti risti sanatatea pentru o ora de manichiura? Un doctor consultat de InStyle raspunde la aceasta intrebare, iar publicatia prezinta si modul in care aceste afaceri se adapteaza la criza provocata de coronavirus.

De ce trebuie sa-ti faci singura manichiura

In multe din zonele aglomerate frecventarea unui salon de coafura sau de manichiura nu este o optiune. In Romania, acestea intra sub incidenta decretului prin care a fost instituita starea de urgenta, dar si in alte state aceste unitati sunt inchise. In multe tari din Europa si in Statele Unite restaurantele, cafenelele, barurile si cluburile s-au inchis.

Multi au inchis din proprie initiativa, inainte de a veni ordinul, atat din ratiuni care tin de protejarea sanatatii angajatilor, cat si pentru ca oricum nu mai aveau clienti si afacerea nu mai mergea. N-a fost o decizie usoara.

„Acum cateva saptamani, am avut o clienta care tocmai terminase chimioterapia, asa ca am avut grija sa nu mai fie nimeni in salon cand a avut programare”, povesteste Sunshine Broder, proprietara si stilista salonului Shine Salon din Fayetteville, Arkansas.

Broder a inchis apoi salonul pe termen nelimitat dupa ce a vazut o inregistrare video in care cetatenii italieni le transmiteau americanilor sa aiba grija si sa nu faca aceleasi greseli.

Totodata, ea s-a sfatuit cu specialisti din domeniul medical si a inteles ca trebuie sa inchida afacerea.

Si totusi, chiar daca salonul preferat ar fi deschis, Holly Phillips, medic de interne din Manhattan, nu ar recomanda sa-ti aranjezi parul sau sa-ti faci unghiile in oras. „Ca sa ne protejam unii pe altii, inainte de a iesi din casa intreaba-te daca chiar ai nevoie sa faci asta. Daca nu este ceva urgent, las-o pe mai tarziu. Modul in care arata parul poate parea o urgenta, dar in aceste vremuri critice nu este”, subliniaza ea.

Dezinfectarea suprafetelor poate preveni raspandirea coronavirusului? Ce spun specialistii

Dr. Phillips explica de ce nu ar merita sa-ti risti sanatatea mergand la salon: „Picaturile contagioase pot pluti timp de 30 de minute sau mai mult dupa ce persoana infectata a plecat.”

Ea precizeaza, totodata, ca virusul care provoaca COVID-19 poate rezista pe suprafete din otel sau plastic timp de doua sau trei zile, astfel ca folosirea instrumentelor pentru intretinerea frumusetii este foarte riscanta.

Sunt mai sigure lucrarile facute la domiciliu?

In aceasta privinta, Dr. Phillips este foarte ferma: „Desi comenzile la domiciliu ar putea parea mai putin riscante, ele implica contactul apropiat la mai putin de un metru cu cineva din afara locuintei.”

Asadar, nu este o solutie viabila sa chemi acasa pe cineva nici sa-ti repare chiuveta, cu atat mai putin sa-ti faca manichiura.

Cum se adapteaza afacerile din sectorul frumusetii la criza COVID-19

In SUA, unde tot mai multe state au dispus inchiderea frizeriilor, saloanelor de barbierit, coafura si manichiura, unele activitati economice se transforma, relateaza InStyle.

Stilistii inovativi au creat noi sisteme pentru a continua sa-si serveasca clientii. Expertii in culori de la Corbett ofera amestecuri si palete de culori pe care le livreaza gata preparate clientelor.

Altii dau consultatii online si asistenta digitala. Chiar si cei care nu lucreaza in saloane inoveaza: Danilo, hairstilistul cunoscut pentru colaborarea cu Gwen Stefani si-a inchis studioul, dar isi consulta clientele de la distanta si le ajuta cu idei pentru noi tunsori si culori pentru par.

Iar pentru cele care prefera sa mai astepte decat sa-si puna talentul si rabdarea la incercare, are o solutie: „Slava Domnului ca ombré inca e la moda”, spune el.

Cum poti sa-ti ajuti manichiurista sa treaca peste criza

Sunt vremuri grele pentru multe afaceri, iar hairstilistii si tehnicienele de manichiura isi pierd acum sursa de venit. „Imi fac griji pentru angajatele mele care munceau cu ora si pentru oamenii din toata lumea care isi pot pierde casele si afacerile in aceasta criza. Dar sunt un patron puternic si destept, iar eu si echipa mea vom supravietui”, spune increzator James Corbett, detinatorul salonului newyorkez Studio Corbett.

O solutie pentru a sustine salonul pe care obisnuiai sa-l frecventezi este sa cumperi vouchere sau carduri cadou, daca unitatea folosea acest sistem de plata, scrie InStyle.

Alta varianta ar fi sa-ti achiti in avans programarea, chiar daca salonul e inchis. Sunshine Broder a constatat cu surprindere ca, desi a inchis, multe cliente ale caror programari fusesera anulate inca doreau sa plateasca. „Au inteles ca ele sunt singura mea sursa de venit, iar pentru asta le sunt complet recunoscatoare”, spune ea.

In pofida vestilor tot mai proaste din ultima vreme si a perspectivelor nefaste, multi dintre cei care activeaza in acest sector raman increzatori. Broder isi aminteste ca a deschis prima oara salonul cu numai doua saptamani inainte ca uraganul Katrina sa loveasca: „Plangeam intr-un bar in care lucram, iar un coleg mi-a zis: ‘Sunshine, tu faci oamenii sa se simta mai bine. Iar rezultatul e ca ei pleaca in lume si sunt niste oameni mai buni.’ Este adevarat – industria noastra este aici ca sa dea ceva mai departe.”

Foto: Tiko Giorgadze/Unsplash