De ce exfolierea zilnica ti-ar putea inrautati acneea

exfolierea excesiva
1
De Denisa Toma
26 mai 2019

Cand te confrunti cu aparitia acneei, probabil simti nevoia sa-ti exfoliezi intens pielea pentru a elimina orice urma de bacterii care cauzeaza iritatii.

Desi ar putea parea o idee buna la prima vedere, expertii avertizeaza ca exfolierea zilnica ar putea sa inrautateasca situatia si sa duca la raspandirea cosurilor.

Fie ca incluzi scruburi sau acizi in ritualul tau zilnic de exfoliere a pielii, este cazul sa le lasi deoparte pentru cateva zile, daca vrei ca tenul tau sa se mentina sanatos. Esteticiana Pamela Marshall a dezvaluit pentru glamourmagazine.co.uk cum si cand ar trebui sa ne exfoliem corect pielea.

De ce este necesara exfolierea pielii?

In esenta, exfolierea este o parte importanta a regimului de ingrijire a pielii. Te ajuta sa iti mentii tenul frumos si sanatos.

Exfolierea stimuleaza reinnoirea celulara, indepartand celulele moarte numite cheratinocite si permitand unor celule noi de piele sa iasa la suprafata. Secretul este sa exfoliezi cu regularitatea acceptata de pielea ta astfel incat sa obtii un ten neted, luminos si cu aspect sanatos„, declara esteticiana Pamela Marshall.

Exfolierea scalpului: secretul unui par frumos de la radacina

Cat de des ar trebui sa exfoliezi?

Aici lucrurile se complica putin. Regularitatea cu care trebuie sa exfoliezi depinde de tipul tau de piele si de exfoliantul pe care il folosesti. De aceea este important sa-ti cunosti pielea.

Desi nu exista reguli clare cu privire la frecventa exfolierii, un lucru este sigur: exfolierea zilnica este o greseala majora. „Exfolierea excesiva este o problema des intalnita. Exista numeroase branduri care nu inteleg cu adevarat cum functioneaza pielea si promoveaza mitul care spune ca trebuie sa exfoliem zilnic. De exemplu, eu recomand numai folosirea acizilor AHA, precum acid glicolic sau acid lactic, utilizate o data sau de doua ori pe saptamana„, spune specialista.

„Exfolantii provoaca microleziuni si avem nevoie de acele microleziuni pentru a indeparta celulele moarte si a stimula productia de colagen. Dar microleziunile nu sunt necesare zilnic. Nu rupem coaja unei zgarieturi zilnic pentru ca stim ca nu se va vindeca asa cum trebuie. Prin urmare nu ar trebui sa realizam leziuni la nivelul pielii zilnic prin exfoliere”, declara esteticiana.

Ce ar fi bine sa stiti despre exfolierea buzelor acasa: cum se face cat mai corect?

Care sunt riscurile exfolierii excesive?

Indiferent de metoda pe care o alegi, exfolierea excesiva poate avea efecte negative pe termen lung asupra pielii tale.

Atunci cand exfoliezi prea des, bariera protectoare a pielii este afectata, iar pielea devine deshidratata, capilarele se sparg, iar acneea se poate inrautati„, spune Marshall.

Cum recunosti pielea afectata de exfolierea excesiva?

Sunt unele semne care iti arata daca ai exagerat cu exfolierea. „Semnele vizibile ale exfolierii excesive sunt nuantele rosiatice ale pielii, efectul de descuamare si tenul vizibil uscat„, declara esteticiana.

8 scruburi care-ti lasa pielea fina ca matasea

Dar nu este prea tarziu sa-ti schimbi obiceiurile de ingrijire a pielii. Chiar si schimbarea produsului folosit poate avea un efect benefic, mai ales daca exfoliezi cu regularitate.

„Poli hidroxiacizii, precum gluconolactona si acidul lactobionic, exfoliaza dar fara sa afecteze la fel de mult bariera protectoare a pielii asa cum o fac acizii AHA sau scruburile. Nu doar ca exfoliaza fara particule abrazive precum scruburile nocive pentru pielea sensibila, dar in acelasi timp hidrateaza pielea”, spune specialista.

Foto: Shutterstock.com